Την εικόνα αιχμαλώτισε ο φακός ενός ερευνητή του Πανεπιστημίου Leeds, ο οποίος μελετά πώς σχηματίζονται οι θρόμβοι, ονόματι Fraser Macrae.

"Εξεπλάγην όταν είδα με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο το κύτταρο αίματος, που, τυχαία, είχε συμπιεστεί σε σχήμα καρδιάς", δήλωσε ενθουσιασμένος ο νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας.

"Για κάποιον που ερευνά τις καρδιακές παθήσεις, μου φάνηκε πολύ συμβολικό. Με το να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ θανάσιμων θρόμβων σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και θρόμβων που μας βοήθησαν σε κάποιον τραυματισμό, ελπίζουμε να σχεδιάσουμε νέα φάρμακα, που θα απομακρύνουν τους κατεστραμμένους θρόμβους ή θα αποτρέψουν τον σχηματισμό τους, σώζοντας ζωές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μεγέθυνση 5.000 φορές. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος ερευνητής κερδίζει τον ετήσιο αυτό διαγωνισμό, αφού η εικόνα που "έπιασε" ο φακός του το 2015 και έδειχνε τη διαδικασία της θρόμβωσης είχε και πάλι μαγνητίσει τους κριτές.

Άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες περιελάμβαναν μια εικόνα του δικτύου αιμοφόρων αγγείων μέσα σε μια καρδιά τροπικού ψαριού και το ανοσοποιητικό σύστημα εν ώρα "δουλειάς" μέσα σε έναν μυ.

Δείτε τις φωτογραφίες πατώντας ΕΔΩ.