Πλήρη απορρύθμιση αντιμετωπίζει πλέον η αγορά φαρμάκου με τα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις πληρωμής των φαρμακευτικών βιομηχανιών από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Οι οφειλές έχουν ξεπεράσει το ένα δις ευρώ και πάλι, οι ασθενείς έχουν υποστεί τραγικές συνέπειες από τα μέτρα αυτά, ενώ και οι θέσεις απασχόλησης έχουν ήδη υποστεί πλήγμα.

Στην συγκυρία αυτά, οι ελληνικές φαρμακευτικές, καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί παντελής έλλειψη ρευστότητας και χωρίς δυνατότητα πλέον για άντληση χρηματοδότησης από τις Τράπεζες. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού, οι οποίοι πιέζουν για προπληρωμή, αρνούμενοι να χορηγήσουν πίστωση. Οι Τράπεζες με τη σειρά τους, δεν χρηματοδοτούν τις εισαγωγές φαρμάκων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και Υγείας Θ. Δημόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, με αφορμή τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων και των λοιπών φορέων του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές, που ξεκινούν από το 2013 και καταλήγουν μέχρι το σύνολο των τιμολογίων του 2015.

Στην επιστολή της η διοίκηση της ΠΕΦ επισημαίνει πως τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι φορείς του Δημοσίου για τα έτη 2014-2015 δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική εξόφληση των εκκρεμών χρεών τους και δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με διάλυση ένας στρατηγικά σημαντικός κλάδος ανάπτυξης, θέσεις απασχόλησης και παραγωγής προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε άμεση εξόφληση των χρεών του Δημοσίου, θέτοντάς το ως "ζήτημα προτεραιότητας για τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής αγοράς". Η διοίκηση της ΠΕΦ κάλεσε τους υπουργούς και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσουν για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την εξόφληση των χρεών που υπάρχουν από τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου μέχρι σήμερα, ώστε "να αποφευχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον εγχώριο παραγωγικό ιστό, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή του".