Το zebrafish είναι ένα µικρό, τροπικό ψάρι του γλυκού νερού, που ζει σε ποταµούς, χείµαρρους και κανάλια. Πριν από αυτό χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια, που είναι πιο κοντά στους ανθρώπους από τα ψάρια, αλλά οι όγκοι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθούν μέσα τους.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι οι προνύμφες αυτού του τροπικού ψαριού μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως ζωντανό μοντέλο, επιτρέποντας στους γιατρούς να πάρουν αποτελέσματα εντός μόλις δύο εβδομάδων.

Ένα πρόβλημα με τον καρκίνο είναι ότι όλοι οι ασθενείς έχουν τον δικό τους μοναδικό τύπο και οι όγκοι μπορεί να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στα εκάστοτε φάρμακα. Τα δε καρκινικά κύτταρα μπορεί και να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι η εξατομικευμένη ιατρική θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στη θεραπεία της σοβαρής και επικίνδυνης, παρέχοντας μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ο Dr Miguel Godinho Ferreira, από το Champalimaud Centre for the Unknown στη Λισαβόνα, είπε: "Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι τo zebrafish και τα ποντίκια αντιδρούν στις θεραπείες με τον ίδιο τρόπο: με τα ίδια φάρμακα, έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στα δύο είδη.

Η κύρια ανησυχία μου ήταν εδώ και πολύ καιρό το γεγονός ότι οι όγκοι αλλάζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αποτελεσματικότητας των χημειοθεραπειών μπορεί να είναι χαμηλό, μερικές φορές γύρω στο 35%. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο να πάρουν τα λάθος φάρμακα, που θα τους αποδυναμώσουν - και χωρίς τις κατάλληλες εξετάσεις δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιος θα ωφεληθεί και ποιος όχι από κάποια θεραπεία".

Η Dr Rita Fior, η οποία, επίσης, πήρε μέρος στη μελέτη, επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Είμαι πολύ απογοητευμένη από το γεγονός ότι, παρόλο που έχουμε τόσα πολλά τεχνολογικά μέσα στα χέρια μας, αν κάποιος έχει όγκο, δεν γνωρίζουμε ποιο φάρμακο είναι το καλύτερο για εκείνον, μέσα στις τόσες πολλές εγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.