Όταν η Αντζελίνα Τζολί ανακοίνωσε τον Μάιο του 2013 ότι θα υποστεί προληπτικά διπλή μαστεκτομή, μιας και φέρει μια γενετική μετάλλαξη, που αυξάνει δραματικά την πιθανότητα διάγνωσης με θανατηφόρο καρκίνο του μαστού, η διεθνής κοινή γνώμη καθηλώθηκε.

Η ίδια δήλωσε ότι γνωστοποιεί το περιστατικό για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη πάνω στο θέμα και η αλήθεια είναι ότι αρκετές αρχικά μιμήθηκαν το παράδειγμά της. Άλλωστε η επιρροή που ασκούν δημόσια πρόσωπα τέτοιου βεληνεκούς είναι τεράστια, πολύ, δε, περισσότερο αν πρόκειται για κάποιο σοβαρό θέμα υγείας...

Όμως λίγα, μόλις, χρόνια αργότερα μια επιστημονική μελέτη δείχνει ότι "το παράδειγμα της Αντζελίνας Τζολί" πέρασε και δεν ακούμπησε, τελικά... Πάνω από το 80% των γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών δεν έχει κάνει την εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και δεν έχει, καν, κουβεντιάσει το ζήτημα με κάποιον επαγγελματία υγείας.

Τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA, για τα οποία συζητάμε, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων στις ωοθήκες και στον μαστό, πιθανά θανατηφόρων. 

Υπάρχουν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ που είχαν καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο από αυτές έχουν πολλές πιθανότητες να μεταφέρουν επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πρόσθετων καρκίνων στο μέλλον, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA).

Τα ευρήματα της μελέτης τους δείχνουν ότι 1,2 εκατομμύρια έως 1,3 εκατομμύρια από αυτήν την ομάδα κινδύνου δεν έχουν κάνει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο, παρόλο που πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διαδικασία - περιλαμβάνει τη λήψη αίματος ή σάλιου.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Journal of Clinical Oncology, εξέτασαν δεδομένα από 47.218 γυναίκες για περίπου μια δεκαετία, από το 2005.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Christopher Childers υπογράμμισε σχετικά: "Πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν κληρονομήσει γενετικές μεταλλάξεις, που θέτουν τις ίδιες και τα μέλη των οικογενειών τους σε κίνδυνο για μελλοντικούς καρκίνους.

Ο εντοπισμός μιας μετάλλαξης είναι σημαντικός για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην επιλογή θεραπείας του καρκίνου, αλλά η σημασία της εκτείνεται πέρα ​​από αυτό. Εάν τα άτομα έχουν επίγνωση ότι έχουν αυτές τις μεταλλάξεις, μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο για καρκίνο".