Με αντεπίθεση απαντά ο ΕΟΠΥΥ στην κινητοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για αναστολή πίστωσης στη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης, κοινοποίησε χθες στους ασφαλισμένους, λίστα με τους λοιπούς προμηθευτές του Οργανισμού, από τους οποίους μπορούν να προμηθευτούν τα παραπάνω υλικά, χωρίς προπληρωμή. 
Συγκεκριμένα: 
Α. Σκευάσματα ειδικής διατροφής μπορούν να προμηθεύοντα εκτός των φαρμακείων και από τους συμβεβλημένους παρόχους που καταγράφονται στον πίνακα 1. 
Β. Αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό μπορούν να προμηθεύονται εκτός των φαρμακείων και από τους συμβεβλημένους παρόχους που καταγράφονται στον πίνακα 2.
Γ. Ειδικότερα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για το διαβήτη μπορούν να το προμηθεύονται σε περίπτωση ανάγκης από το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Ρέντη, επί της οδού Πειραιώς 167, περιοχή Ρέντη και ώρες 08:00 έως 15:00. 

Στη σχετική απόφασή του ο πρόεδρος του Οργανισμού επισημαίνει ότι "εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό του διαβήτη και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού. 
Για οποιαδήποτε αναφορά επί του θέματος μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Οργανισμό στις τηλεφωνικές γραμμές: 2108110657, 2108110660 ή με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: diabetes@eopyy.gov.gr".

Ο ΦΣΑ
Στο μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή κοινοποίηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο της ρύθμισης για τους ελέγχους και τις πληρωμές των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, παρατήρησε πως έτσι, ουσιαστικά παύει η έννοια της συλλογικής σύμβασης, και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι. Οφείλουν δε να ενημερώνονται μέσω των e-mail τους (και όχι μέσω των συλλόγων τους όπως ισχύει για τα φάρμακα) και να … αντιδρούν «ακαριαία», ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίζουν τα όποια απαραίτητα έγγραφα ζητηθούν για την προώθηση των πληρωμών τους.

Επιπλέον, διαπιστώνει ότι δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλλεται για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί. Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής, κατά  παράβαση των συμφωνηθέντων αλλά και των νόμων που ορίζουν ότι τουλάχιστον, την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο οργανισμός από το αρχείο του.
         
Ο κ. Λουράντος, επισημαίνει ακόμη ότι "εδραιώνεται η κατ’ επιλογή πληρωμή μας και εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός  παρόχου ξεχωριστά (βλ. φαρμακοποιού), πράγμα που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές αλλά καρτ, πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό. Η δικαιολογία του ότι εδώ η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και  «όποιος ελέγχεται πληρώνεται», ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον".
         
Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζήτησε από τον Π.Φ.Σ. να μην μεταφέρει απλά τις ανακοινώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά να προσπαθήσει για την τήρηση και βελτίωση των όρων της σύμβασης μη επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φαρμακοποιούς με πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη.