Το πρωτοποριακό «τσιρότο» δοκίμασαν με επιτυχία ερευνητές στις ΗΠΑ σε ποντίκια και σε χοίρους και, όπως φαίνεται, βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της ζημιάς, που παθαίνει η καρδιά, ύστερα από ένα έμφραγμα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature» και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για επανάσταση στην καρδιολογία.

Το εμφυτεύσιμο επίθεμα είναι εμποτισμένο με πρωτεΐνες και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων στην καρδιά, μειώνοντας τις ουλές που προκάλεσε το επεισόδιο. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισπανικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής καρδιολογίας Πιλάρ Ρουίζ - Λοθάνο από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην καρδιά λόγω του εμφράγματος, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα λειτουργεί αυτή στη συνέχεια. Οπότε εμποτίζουν με την πρωτεΐνη Fstl1 το ελαστικό επίθεμα από κολλαγόνο και μετά το «κολλάνε» στην καρδιά που έχει υποστεί το έμφραγμα. Η πρωτεΐνη απελευθερώνεται αργά και βοηθά την καρδιά να αποκατασταθεί.

Δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση του επιθέματος, όπως έδειξαν τα πειράματα, η καρδιά είναι σε θέση να αναγεννήσει τα κύτταρα του καρδιακού μυ, καθώς και νέα αιμοφόρα αγγεία και, γενικά, αντλεί καλύτερα το αίμα. Σύμφωνα με τους ξένους ερευνητές, πολλά ζώα ήταν υποψήφια για μεταμόσχευση καρδιάς, τόσο άρρωστα ήταν. Όπως λένε, ελπίζουν κάτι ανάλογο να μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους που έχουν, μεν, επιζήσει από έμφραγμα, όμως έχουν υποστεί σοβαρή καρδιακή βλάβη. Πριν από τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους - κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2017 - θα προηγηθούν μελέτες σε μεγαλύτερα ζώα.