Μία, ακόμη, μελέτη, λεγόμενη και SUN project, έρχεται να επιβεβαιώσει την ευνοϊκή επίδραση που έχει στην υγεία, τη σωματική αλλά και την ψυχική, η μεσογειακή διατροφή, η ελληνική διατροφή μ’άλλα λόγια. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες - Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, δε χρειάζεται, καν, να είναι κάποιος αυστηρός με την (όποια) υγιεινή διατροφή του για να αποκομίσει οφέλη για την του ψυχική υγεία γενικά και για την κατάθλιψη ειδικότερα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine» και αφορούσαν σε περισσότερες από 15.000 άτομα, που δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση που είχαν στην ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων τρία διαφορετικά είδη υγιεινής διατροφής, η μεσογειακή, η φυτοφαγική και η εναλλακτική. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι και οι τρεις αυτές υγιείς δίαιτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, χωρίς αισθητές διαφορές μεταξύ τους.

Έτσι, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν από 25% έως 30% λιγότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου «μεσογειακά». Η ευεργετική αυτή επίδραση των φρούτων και των λαχανικών πιθανότατα σχετίζεται με τις αυξημένες βιταμίνες και με τα μέταλλα που παίρνει κανείς, όταν τρώει σωστά, κάτι που ωφελεί τον εγκέφαλό του και, κατ' επέκταση, τον ψυχισμό του.