Μπορεί να φαίνεται χαζή η ερώτηση, αλλά όλοι κάποια στιγμή την έχουμε σκεφτεί: Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε βάρος; Τα λιποκύτταρα "σπάνε" και εξαφανίζονται; Τα αποβάλουμε στο μπάνιο; Τα παίρνουν μικρές νεράιδες; 

Πάμε με την επιστήμη, να διαλύσουμε μερικούς μύθους και να απαντήσουμε σε καυτές  - για το λίπος - ερωτήσεις.

Πρώτα απ 'όλα, υπάρχει διαφορά μεταξύ απώλειας βάρους και απώλειας λίπους. Η απώλεια βάρους είναι μια συνολική μείωση του αριθμού που δείχνει η ζυγαριά. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε απώλεια νερού, απώλεια μυών, απώλεια λίπους ή ακόμη και ένα δραστικό κούρεμα. Η απώλεια λίπους, ωστόσο, συμβαίνει όταν το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνει σε μια δεδομένη ημέρα.

Για να χάσετε λίπος, θα πρέπει να "ανεβάσετε" το μεταβολισμό σας με άφθονη άσκηση και καλή διατροφή. Αλλά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς λίπος. Είναι τόσο απαραίτητο για το σώμα σας, όπως οι μυς, το αίμα και τα οστά!

Το λίπος είναι το σύστημα διάθεσης των ορμονών στο σώμα. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ανάπτυξη μυών και πολλά άλλα. 

Όμως πριν τρέξετε να αγοράσετε τα αγαπημένα σας γλυκά, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι μιλάμε για υγιή λίπη που μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, τα αυγά, τα άπαχα κρέατα, τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπανάνες και άλλα.
 
Επιστρέφοντας λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα, πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνεται; Η απάντηση έρχεται από μια μελέτη του Αυστραλού φυσικού Ruben Meerman και του καθηγητή Andrew Brown του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι δυο επιστήμονες αναφέρουν ότι η περισσότερη από την «χαμένη» μάζα, εκπνέεται ως διοξείδιο του άνθρακα. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, επισημαίνει ότι πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια, θερμότητα ή μυς. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο κ. Meerman, απλώς «γίνεται καπνός».

Το λίπος δεν εγκαταλείπει το σώμα με τη μορφή ούρων ή κοπράνων, τουλάχιστον όχι όλο. Το 80% εκπνέεται από τους πνεύμονες, και το υπόλοιπο εκκρίνεται μέσω ούρων, κοπράνων, ιδρώτα και δακρύων.

Όμως αν σκέφτεστε με ασκήσεις αναπνοής να χάσετε περισσότερο λίπος, δυστυχώς, δεν μπορείτε να χάσετε βάρος μόνο κάνοντας τον εαυτό σας να αναπνέει πιο γρήγορα (υπεραερισμός). 

Αυτό συμβαίνει με μια μεταβολική διαδικασία, οπότε κρατήστε το μεταβολισμό σας υπό έλεγχο με κίνηση στη διάρκεια της ημέρας, πλήρη, υγιεινά τρόφιμα και άφθονο νερό. Τελικά, το λίπος θα φύγει και θα αποβληθεί ως επί το πλείστον από την αναπνοή σας.