Τα επιθέματα (έμπλαστρα) οιστρογόνων φαίνεται πως είναι η λύση στο πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας, που βιώνουν πολλές γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, τα επιθέματα βοηθούν τη λίμπιντο, δίνοντας πίσω στις γυναίκες τη χαμένη τους ερωτική επιθυμία, σεξουαλική διέγερση και ικανότητα για οργασμό, με εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα στην αύξηση της λίπανσης του κόλπου και στη μείωση του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή, σε σύγκριση με τα χάπια.

Επιπλέον φαίνεται ότι τα επιθέματα έχουν ήπιες παρενέργειες σε σύγκριση με χάπια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και διογκωμένους μαστούς με πόνο.

Η νέα μελέτη έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά από μια άλλη, η οποία διαπίστωσε ότι τα επιθέματα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες σε σύγκριση με χάπια αντικατάστασης ορμονών.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Χαγκ Τέιλορ, κατέγραψε τις αλλαγές στην σεξουαλική λειτουργικότητα σε μια ομάδα 670 γυναικών, οι οποίες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση τα προηγούμενα τρία χρόνια. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 42 και 58 ετών και λάμβαναν είτε οιστρογόνα σε χάπι, είτε οιστρογόνα σε μορφή δερματικού επιθέματος, είτε εικονική θεραπεία. 

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική τους ζωή, με λεπτομέρειες για την ερωτική επιθυμία, την ικανοποίηση και τον πόνο και, συνολικά, όσες πήραν θεραπεία με οιστρογόνα διαδερμικά, είχαν μέτρια βελτίωση της ερωτικής τους λειτουργικότητας κατά τη διάρκεια της τετραετούς θεραπείας, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. 

Μάλιστα, ενώ οι γυναίκες που έκαναν χρήση του δερματικού επιθέματος αποκόμισαν οφέλη, δεν ίσχυε το ίδιο για εκείνες που πήραν οιστρογόνα από του στόματος.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν, καθώς οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κυρίως καυκάσιας καταγωγής, με υψηλότερη μόρφωση από τον γενικό πληθυσμό.

«Πάντως το μοντέλο της χορήγησης οιστρογόνων μπορεί να εξατομικευθεί, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει το σύμπτωμα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ως απόρροια της εμμηνόπαυσης», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου, της αύξησης του σωματικού βάρους, των μεταβολών της διάθεσης και των εξάψεων. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία εκτιμάται ότι επηρεάζουν οκτώ στις δέκα γυναίκες και μπορεί να διαρκέσουν κατά μέσο όρο για επτά χρόνια, με μία στις τρεις γυναίκες να παρουσιάζει μακροπρόθεσμα συμπτώματα.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί, επίσης, να προστατεύσει από την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και των καρδιακών παθήσεων. Για πολλά χρόνια θεωρήθηκε ως θεραπεία - θαύμα και ελήφθη από εκατομμύρια. Ωστόσο η πρόσληψή της μειώθηκε δραματικά μετά από μια μελέτη του 2002, που έδειξε σύνδεση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και εγκεφαλικού επεισοδίου.