Τάδε έφη Γάλλος ερευνητής στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που γίνεται στη Βαρκελώνη, τραβώντας την προσοχή των συναδέλφων του.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα καρδιαγγειακά επεισόδια στην ερωτική αρένα εν ώρα σεξουαλικής πράξης είναι τέσσερις φορές πιο θανατηφόρα, επειδή τα ζευγάρια ντρέπονται να πάρουν τις Πρώτες Βοήθειες και να δώσουν λεπτομέρειες για το συμβάν. Μόλις ένα στα οκτώ θύματα επιβιώνει.

Εκείνοι που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια των "καυτών" προσωπικών τους στιγμών περίμεναν δύο φορές περισσότερο για αναζωογόνηση, σε σύγκριση με εκείνους που κινδύνευσαν ενώ ήταν απασχολημένοι με άλλες δραστηριότητες. Οι διαφορές στην επιβίωση διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν από καθυστερήσεις, καθώς σοκαρισμένες σύζυγοι ή ερωμένες προσπάθησαν να "ευπρεπιστούν" πριν καλέσουν για βοήθεια.

Η γαλλική μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 246 ατόμων, των οποίων η καρδιά σταμάτησε κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας, με εκείνους που το έπαθαν ενώ έκαναν σεξ να είναι πολύ χειρότερα.

Οι ερευνητές είπαν ότι το "κλειδί" ήταν ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει το τηλεφώνημα στις Πρώτες Βοήθειες και να ξεκινήσει η θεραπεία, καθώς κάθε λεπτό που περνάει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμο, συρρικνώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 10%.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ardalan Sharifzadehgan, από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Georges Pompidou στο Παρίσι, δήλωσε: "Οι ερωτικές σύντροφοι είναι συγκλονισμένες, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ο σύζυγος είναι γυμνός, είναι κι εκείνες γυμνές, ίσως φοβούνται να απευθυνθούν στους γείτονες.

Υπάρχει μεγάλη, τεράστια αμηχανία. Ελέγξαμε τις ιατρικές εκθέσεις όσων έπαθαν έμφραγμα την ώρα του σεξ. Αναστατωθήκαμε και εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσο μεγάλες ήταν οι καθυστερήσεις στο να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των περιστατικών. Συνολικά 17 άτομα - όλοι ετεροφυλόφιλοι - έπαθαν έμφραγμα την ώρα του σεξ".

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς πέρασαν κατά μέσο όρο 8,4 λεπτά χωρίς βοήθεια, μέχρι η καρδιά τους να αρχίσει να λειτουργεί ξανά.

Οπότε, τι πρέπει να γίνει; Όσοι έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους καλό είναι να αποφεύγουν να κάνουν έρωτα; Σε καμία περίπτωση, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. 

"Μην σταματήσετε το σεξ, αλλά συνειδητοποιήστε ότι διατρέχετε κίνδυνο. Καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες, μην καθυστερείτε προσπαθώντας να βοηθήσετε τον σύντροφό σας. Θέλουμε όλοι να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις. Και πρέπει να είναι πρόθυμοι να βοηθάνε σε οποιαδήποτε θέση βρίσκονται" εξήγησε ο καθηγητής Jeremy Pearson από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.