Τα πρώτα  αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της νέας θεραπείας (EV06), τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο οφθαλμολογικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής στο Λος Άντζελες, κρίθηκαν ενθαρρυντικά.

Στην κλινική δοκιμή της νέας επαναστατικής θεραπείας συμμετείχαν 75 ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η EV06 έδωσε ταχύτερα από το αναμενόμενο - μόλις μέσα σε οκτώ ημέρες - καλό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην κοντινή οπτική οξύτητα  των ασθενών.

Συνολικά, την 91η ημέρα της κλινικής δοκιμής, το 84% των ασθενών που συμμετείχε στη θεραπεία κέρδισε τουλάχιστον μία γραμμή κοντινής όρασης, το 53% δύο ή περισσότερες γραμμές, το 22% τρεις γραμμές και το 12% τέσσερις γραμμές, χωρίς την παραμικρή απώλεια της μακρινής διορθωμένης όρασης!

Μάλιστα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα και όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή και δεν αποχώρησαν από τη μελέτη εξαιτίας οποιασδήποτε παρενέργειας ή δυσανεξίας.

«Είναι γεγονός ότι η νέα θεραπεία γεννά σημαντικές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η οποία αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας, αλλά και του καταρράκτη» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά, ως συνήθως, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί η ουσιαστική αποτελεσματικότητα αυτής της νέας θεραπευτικής πρότασης και η συνεισφορά της στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο φαίνεται ότι έγινε το πρώτο βήμα και οι δυο αυτές οφθαλμολογικές παθήσεις σύντομα ίσως είναι κλινικά αντιμετωπίσιμες».

Μέχρι τότε όμως, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, θα πρέπει να παραμείνουμε στις υφιστάμενες θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Είτε αυτή γίνεται με LASER είτε με την χρήση των σύγχρονων ενδοφακών, που τοποθετούνται κατά την διάρκεια της αφαίρεσης του καταρρακτικού φακού.

Οι υφιστάμενες μέθοδοι, σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους και πλέον υπάρχει εμπειρία εκατομμυρίων ασθενών, που απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χάρη σε αυτές τις τεχνικές.

Η νέα τεχνική

Η ανακοίνωση  των αποτελεσμάτων από την κλινική εφαρμογή της νέας επαναστατικής θεραπείας έγινε από τον Dr Lindstrom, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας Encore Vision, που κατασκεύασε την φαρμακευτική ουσία.

Πρόκειται για μια σύνθετη χημική ένωση, που μπορεί να χορηγείται τοπικά υπό μορφή σταγόνων – κολλυρίου, η οποία, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, είναι ικανή να αυξήσει την απολεσθείσα ευκαμπτότητα του φυσικού κρυσταλλικού φακού σε ασθενείς με πρεσβυωπία.

Η ένωση αυτή συνίσταται στην παρουσία ενός χολινικού εστέρα του λιποϊκού οξέος 1,5% (EV06, Encore Vision) και είναι η πρώτη τοπική θεραπεία κατά της πρεσβυωπίας, η οποία στοχεύει στην επαναφορά των φυσικών ιδιοτήτων του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού, ο οποίος, με την πάροδο της ηλικίας, καθίσταται σκληρότερος και λιγότερο εύκαμπτος, αλλάζοντας παράλληλα και την εσωτερική του δομή, διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και του καταρράκτη.

Η χρήση της σύνθετης αυτής χημικής ένωσης έδειξε ότι αποκαθιστά, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις οπτικές ιδιότητες που χάνονται, καθώς ο φυσικός φακός σκληραίνει με την ηλικία.

Επίσης ο χολινικός εστέρας του λιποϊκού οξέος 1,5%  - το EV06 δηλαδή όπως προσωρινώς ονομάστηκε - μπορεί  να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμη και στην αναστροφή της δημιουργίας πυρηνικού καταρράκτη, δεδομένου ότι ο καταρράκτης προκαλείται από την ίδια διαδικασία που προκαλείται και η πρεσβυωπία.