Οι ινσουλίνες αυτές, που σύντομα θα έρθουν και στην Ελλάδα, θα χορηγούνται μία φορά την ημέρα, θα απορροφώνται σταδιακά και πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό και θα περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, κυρίως τη νύχτα.

Πολλοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το σάκχαρό τους να παραμένει αρρύθμιστο. Όμως, όπως τόνισαν  οι επιστήμονες, που συμμετέχουν στο 51ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη, που γίνεται στη Στοκχόλμη, οι ινσουλίνες νέας γενιάς θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης θα είναι πιο εύκολη η ρύθμιση της δοσολογίας και, κατ’ επέκταση, θα ρυθμίζεται επαρκώς το σάκχαρο.

Νεώτερη μελέτη που αφορούσε στη χρήση μίας από αυτές τις νεώτερες ινσουλίνες, με την επιστημονική ονομασία, «insulin glargin injection 300 unitsml», έδειξε ότι περιορίστηκαν σημαντικά οι νυχτερινές υπογλυκαιμίες, που αγχώνουν τους ασθενείς. «Η νυχτερινή υπογλυκαιμία τρομάζει κυρίως τους συντρόφους, που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με έναν διαβητικό, τους δημιουργεί ανησυχία που τη μεταφέρουν στον ασθενή, καθώς από τον ίδιο δεν γίνονται συχνά αντιληπτές» επισημαίνει ο καθηγητής Ρ.Ρίτζελ, επικεφαλής της μελέτης στο Μόναχο της Γερμανίας. Μάλιστα από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η νέα ινσουλίνη αποδεσμεύεται αργά, αλλά απολύτως ελεγχόμενα στον οργανισμό, γιαυτό είναι προβλέψιμη η δράση της.

Αλλά πλεονεκτήματα της νέας ινσουλίνης είναι ότι έχει αποδειχθεί ασφαλής για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά τον ασθενή να ελέγξει καλύτερα το βάρος του και, το κυριότερο, περιορίζει σημαντικά τις υπογλυκαιμίες, ιδίως τις νυχτερινές. Η «insulin glargin injection 300 unitsml» έχει, ήδη, εγκριθεί από τον Αμερικανικό και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται άμεσα να πάρει τιμή και να μπει στη λίστα φαρμάκων στη χώρα μας.