Κανονικά διατίθενται από χθες τα αναλώσιμα υλικά για τον διαβήτη, τα συμπληρώματα διατροφής και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ύστερα από την αναστολή της κινητοποίησης και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής, μετά τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας.

Την απόφαση πήρε το Δ.Σ. του συλλόγου στη συνεδρίαση της Πέμπτης καθώς η Αττική παραμένει το τελευταίο σημείο της χώρας όπου ο ΕΟΠΥΥ έχει καθυστερήσει την εξόφληση πέραν του Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, με αποτέλεσμα ο ΦΣΑ να μην έχει υποστήριξη -πρακτικά- από άλλους συλλόγους.

Η παραδοχή για την οφειλή στους φαρμακοποιούς της Αθήνας, ήρθε και μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου διαπιστώθηκε πως πάνω από το 85% της οφειλής έχει εξοφληθεί και το υπόλοιπο αφορά την Αττική.

Το σημαντικότερο όμως για την αναστολή της κινητοποίησης ήταν η προετοιμασία και άλλων καναλιών διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων (απ΄ ευθείας από τις εταιρίες - παρόχους ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), γεγονός που θα άνοιγε την "κερκόπορτα" για διαφυγή από τους φαρμακοποιούς, μιας νέας ύλης δραστηριοποίησης που θα μπορούσε να τονώσει τον τζίρο των φαρμακείων, πριν κάν ξεκινήσει ουσιαστικά.

Πάντως οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών δεν φαίνεται να σταματούν εδώ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη γενική συνέλευση του κλάδου που έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν μαζικότερες συλλογικές αποφάσεις. Η ατζέντα της συνέλευσης όπως φαίνεται, εμπλουτίζεται καθημερινά με σοβαρά θέματα του κλάδου, όπως το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, τα ΜΗΣΥΦΑ, οι απομειώσεις κεφαλαίου από τις συνεχείς μειώσεις τιμών στα φάρμακα, καθώς και σειρά άλλων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.