H κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 20.000 Ισπανούς συμμετέχοντες και καταλήγει ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1999. Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν σχεδόν ποτέ καφέ. Για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ, ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας όλων των αιτιών μειώθηκε κατά 22%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν σημαντικά διαφορετική σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Τα άτομα ηλικίας περίπου 45 ετών, για παράδειγμα, όταν έπιναν δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ κατέληξαν να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 30%. Αυτό δεν παρατηρήθηκε στους νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη. Αυτή η σχέση θα μπορούσε να οφείλεται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στο γεγονός ότι ο καφές ήταν πιο προστατευτικός μεταξύ των πιο μεγάλων συμμετεχόντων παρά μεταξύ των νεότερων.

Η δρ. Αντέλα Ναβάρο, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας, επεσήμανε ότι ο καφές είναι ευρύτατα διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να συνδέεται αντίστροφα προς την θνησιμότητα όλων των αιτίων, όμως αυτό δεν διαπιστώθηκε σε μια Μεσογειακή χώρα.