Σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργούν στο εξής οι ιδιωτικές κλινικές στη χώρα, επιχειρεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Στο υπουργείο, έχει συγκροτηθεί σχετική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της ως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε από το 2018 να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του σχετικού νόμου, αν και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει ήδη τι πρόκειται να κάνει.

Πάντως μέχρι στιγμής η επιτροπή δεν έχει κάν κάνει την πρώτη της συνεδρίαση, παρότι συγκροτήθηκε τον Ιούνιο, καθώς πριν ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες της έχουν ήδη γίνει δύο αλλαγές στα πρόσωπα που την απαρτίζουν.
Αρχικά, τα μέλη της επιτροπής ήταν οι κ.κ.
1. Παύλος Μπούργαλης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Ζανέττα Οικονόμου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Εποπτείας Έργων της ίδιας Διεύθυνσης. 
2. Λαμπρινή Πολίτη υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Αναστασία Δημητρίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών της ίδιας Διεύθυνσης. 
3. Νικόλαος Ράπτης, Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την Χρύσα Πάντου, Ειδική Συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. 
4. Ιωάννης Κλεινάκης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Τυμπακινακάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Ιδιωτικών Κλινικών Μ.Χ.Α. και Μ.Η.Ν. της ίδιας Διεύθυνσης. 
5. Χρυσούλα - Ηλιάνα Νικολάου, Αντιπρόεδρος του Κε.Σ.Υ., Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθύντρια Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στο «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ» Νοσοκομείο, με αναπληρώτρια την Αναστασία Δανιηλίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας- Μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής του Κε.Σ.Υ. και
6. Ανδρέας Στεφόπουλος, Ορθοπεδικός με αναπληρώτρια την Όλγα Κεσίδου, Ωτορινολαρυγγολόγο, ως εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας είχε οριστεί η κ. Λαμπρινή Πολίτη

Στη συνέχεια όμως, τον Ιούλιο άλλαξε η προεδρία της επιτροπής, και ανέλαβε στη θέση της κ. Πολίτη, ο κ. Παύλος Μπούργαλης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δίνοντας το στίγμα ότι οι αλλαγές που έρχονται θα αφορούν και τις προδιαγραφές λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων νοσηλευτικής περίθαλψης.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε αντικατάσταση της κ. Αν. Δανιηλίδου από το ΚΕΣΥ και ως αναπληρωτής της κ. Νικολάου, αντιπροέδρου του Συμβουλίου, επελέγη ο κ. Κωνσταντινος Λιβαδάς, γιατρός - ουρολόγος στο "Σισμανόγλειο - Αμ. Φλέμιγκ.

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών αντέδρασαν στο γεγονός ότι στη σύνθεση της επιτροπής δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος του κλάδου, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός να δεχθεί την έλλειψη και να ζητήσει την υπόδειξη ενός στελέχους του κλάδου που να συμμετάσχει στην επιτροπή.

Έτσι, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) όρισε εκπροσώπους της τον πρόεδρο κ. Γρ. Σαραφιανό, με αναπληρωτή του τον κ. Αλ. Κοκκινάκη, γενικό γραμματέα της Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προωθηθούν, θα αφορούν περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τον περιορισμό επέκτασής του προκειμένου να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο συζητείται ο κατακερματισμός των διατάξεων που διέπουν την ανάπτυξη των μονάδων υγείας, με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου, ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα καλύπτει βήμα - βήμα τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα.