Τη μελέτη παρουσίασε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, σκοπός της μελέτης ήταν να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης με αυτή της παρακεταμόλης σε νέες γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Αυτά τα δυο φάρμακα είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα από τις γυναίκες που υποφέρουν κάθε μήνα από πόνους περιόδου. Επιπλέον στόχος της μελέτης ήταν να συγκριθεί το προφίλ ασφαλείας των δυο φαρμάκων, η επίδραση τους πάνω στους χαρακτήρες της εμμήνου ρύσεως, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες τους.

Το δείγμα αποτελούσαν 100 γυναίκες. Αρχικά τους δόθηκε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ένταση και τα χαρακτηριστικά του πόνου στην περίοδο, πριν από τη χορήγηση φαρμάκων.

Στη συνέχεια οι 100 γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, που έλαβαν ξεχωριστά ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης. Το χρονικό διάστημα για τη συλλογή των δεδομένων είχε διάρκεια 2 μηνών. Η δοσολογία των σκευασμάτων είναι η μέση συνιστώμενη δοσολογία και για τα δύο φάρμακα (δοσολογικό σχήμα 400mg επί 3 για την ιβουπροφαίνη και 1000mg επί 3 για την παρακεταμόλη).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ιβουπροφαίνη έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του πόνου. Επίσης έχει ταχύτερη έναρξη δράσης και η ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου διαρκεί για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τέλος, αντίθετα με οσα πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες η ιβουπροφαίνη έχει πιθανότατα λιγότερες παρενέργειες. Τα πλεονεκτήματα αυτά οδηγούν σε καλύτερο επίπεδο ζωής και βελτίωση της καθημερινότητας, για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους περιόδου.

Εξάλλου, η ιβουπροφαίνη υποδείχθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες ως πιο αποτελεσματικό αναλγητικό για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι ο πόνος, ο οποίος συνήθως ξεκινά ταυτόχρονα με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως ή λίγο πριν. Ο πόνος αυτός είναι σπασμωδικός και εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί, όμως, να αντανακλά στην οσφύ και στους μηρούς. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης ναυτία, έμετο, διάρροια, πονοκέφαλο, ακόμη και τάσεις λιποθυμίας.

Πολλές γυναίκες επηρεάζονται από την επώδυνη εμμηνορρυσία.

Σημειώνεται πως περίπου το 25% των γυναικών που βρίσκεται σε ηλικία αναπαραγωγής, υποφέρει από έντονο πόνο στην περίοδο. Μάλιστα δεν είναι λίγες εκείνες (αναφέρεται στη βιβλιογραφία ένα ποσοστό της τάξεως του 20%), οι οποίες δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις καθημερινές εργασίες, τα οικιακά ή/και τις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών εξαιτίας του πόνου.

Η δυσμηνόρροια σε γυναίκες από την εφηβεία μέχρι τα είκοσι χρόνια είναι η βασική αιτία για απουσία των εφήβων από το σχολείο.