Κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινά η ΠΟΕΔΗΝ σήμερα, παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, με πορεία 10 χιλιομέτρων για τη "σωτηρία της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, θα διέλθει από Νοσοκομεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 
 
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την υγεία από 5% στο 7,5% του ΑΕΠ, πραγματικές προσλήψεις επαρκούς αριθμού μόνιμου προσωπικού, δωρεάν Υγεία, κατάργηση Μνημονίων, ανάκτηση απωλειών.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, η Ομοσπονδία προτείνει στον Πρωθυπουργό να ελέγξει το σύστημα υγείας στη διαδρομή από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, σταματώντας σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ να διαπιστώσει "ιδίοις όμασι τα προβλήματα που υπάρχουν".

Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι καταθέτει σειρά ερευνών που δείχνουν τη ζοφερή πραγματικότητα στο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι εξαγγέλλονται μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν θα υλοποιηθούν, διαρκώς περιορίζονται οι πιστώσεις που έχουν φτάσει στο επικίνδυνο όριο του 5% του ΑΕΠ, ενώ ασθενείς χάνουν τη ζωή τους, ιδίως οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι εφόσον δεν έχουν πόρους για να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, πεθαίνουν με φριχτούς πόνους.

Από τις αιματηρές οικονομίες που κάνουν τα Νοσοκομεία η κατάσταση πια είναι ανεξέλεγκτη. Δεν μπορούν να καλύψουν τις  υποχρεώσεις τους  και η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. Το 60% των ιατρικών μηχανημάτων έχουν υπερβεί το όριο ζωής. Χαλάνε και δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευή. Δείχνουν λάθος αποτελέσματα.  Συγκεκριμένα, το 50% των Αξονικών Τομογράφων υπερέβησαν το όριο ζωής, όπως επίσης και το 60% των Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων, το 50% των Αναισθησιολογικών Μηχανημάτων και το 45% των Γαστρεντερολογικών Μηχανημάτων. Δεν υπάρχουν χρήματα για αντικατάσταση ή την επισκευή τους. Τα Νοσοκομεία κάνουν εκκλήσεις συνεχώς για δωρεές, που ούτε αυτές είμαστε ικανοί να υποδεχθούμε.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες που καταθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, αφορούν τα εξής:

 • Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού. Εργάζονται νυχθημερόν χωρίς ρεπό και άδειες, σακατεμένοι, πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης, ένας για 40 Ασθενείς στη βάρδια, σε κάθε κλινική. Τους οφείλονται 850.000 ρεπό και βλέπουν γύρω τους παντού αδικίες. Χιλιάδες ρουσφέτια, νοσηλευτές σε αλλότρια καθήκοντα, σε βουλευτές, σε Υπουργεία για όσους έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.
 • Νοσοκομειακές Λοιμώξεις που θερίζουν στη χώρα μας. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις είναι σε διπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω ελλείψεων προσωπικού και τριτοκοσμικών συνθηκών Νοσηλείας.
 • Οριακή κατάσταση γιατρών και νοσηλευτών σε πολλά Νοσοκομεία (π.χ. Διδυμότειχο, Φλώρινα, Νάουσα, Λευκάδα, Αμαλιάδα, Νησιά, Μεσολόγγι, Χαλκιδική κ.α.). Φεύγει ένας γιατρός και κλείνει το Νοσοκομείο. Δεν εφημερεύει για 10 – 15 ημέρες το μήνα.
 • Νοσοκομεία που διακόπτουν θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (Άρτα, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Βόλος, Παιδιατρικό Πεντέλης).
 • Την κατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που είναι παμπάλαιος και χαλασμένος. Βγάζουν λάθος αποτελέσματα τα ιατρικά μηχανήματα. Κινδυνεύουν οι ασθενείς λόγω λανθασμένων διαγνώσεων.
 • Την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, καθώς 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές αν και είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Πάνω από 5.000 κατ’ έτος πεθαίνουν λόγω μη επάρκειας κλινών ΜΕΘ. Έρχεται χειμώνας και οι λίστες θα ξεπερνούν για άλλη μια χρονιά τους 100 ασθενείς.
 • Για τους 13.000 καρκινοπαθείς που αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Τα Νοσοκομεία δεν είναι ικανά να υποδεχτούν 10 σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που θα έσωζαν ζωές δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου
 • Την κατάσταση των Μ.Τ.Ν. των Δημόσιων Νοσοκομείων. Χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης παντού. Μεγάλη ταλαιπωρία των αιμοκαθαιρόμενων Ασθενών. Μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής (π.χ. ΑΧΕΠΑ 11 μηχανήματα χαλασμένα)
 • Τα Κέντρα Υγείας - φαντάσματα. Δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να επισκευαστούν και να εξοπλιστούν τα κτίρια και παραμένουν κτίρια κουφάρια.
 • Την τραγική λειτουργική κατάσταση των Κέντρων Υγείας (από πλευράς στελέχωσης και χρηματοδότησης)
 • Την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ
 • Την κατάσταση των Προνοιακών Μονάδων.