Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος αναγνωρίζει με ακρίβεια 81% και 74% τους ομοφυλόφιλους από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και τις ομοφυλόφιλες από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες αντίστοιχα. 

Όταν, μάλιστα, το λογισμικό «διάβασε» όχι μία, αλλά πέντε φωτογραφίες του ίδιου προσώπου, τότε τα ποσοστά επιτυχίας του ανέβηκαν σε 91% και 83% αντίστοιχα.

Ο Michal Kosinski και ο Yilun Wang παρουσίασαν τα ευρήματα στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται, πια, ευρέως από επιστήμονες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εγείρονται ερωτήματα και ανησυχίες για τη βιολογική προέλευση του σεξουαλικού προσανατολισμού, την ηθική της τεχνολογίας ανίχνευσης προσώπου, για το ενδεχόμενο αυτού του είδους το λογισμικό να παραβιάζει το απόρρητο των πολιτών ή να γίνεται "όπλο" στα χέρια εκείνων που επιθυμούν να κακοποιήσουν τους ομοφυλόφιλους.

Το καινοτόμο σύστημα βασίζεται στην παραδοχή ότι συχνά οι γκέι άνδρες έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά και εκφράσεις προσώπου διαφορετικά από τους στρέιτ, όπως θηλυπρέπεια, πιο στενό σαγόνι, πιο μακριά μύτη, μεγαλύτερο μέτωπο κ.ά. Από την πλευρά τους, οι λεσβίες έχουν συχνότερα μεγαλύτερη γνάθο και μικρότερο μέτωπο, σε σχέση με τις στρέιτ γυναίκες.

Οι άνθρωποι, που μελέτησαν τα ίδια πρόσωπα στις φωτογραφίες, είχαν αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας 61% και 54%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα πρόσωπα περιέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, από όσες είναι δυνατό να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος».

Τα πειράματα του νέου αλγόριθμου δεν συμπεριέλαβαν αμφισεξουαλικά και διαφυλικά άτομα.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν τη θεωρία ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός προέρχεται από την έκθεση σε ορισμένες ορμόνες πριν από τη γέννηση, δηλαδή ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ομοφυλόφιλοι και άρα δεν τίθεται ζήτημα επιλογής.

Το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας του αλγόριθμου στις γυναίκες θα μπορούσε, επίσης, να υποστηρίξει την αντίληψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γυναικών είναι πιο ρευστός.