Κοινή γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ASA) προτείνει επτά απλούς τρόπους για έναν υγιή εγκέφαλο, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα.

Υγιής θεωρείται ο εγκέφαλος, όταν μπορεί να λάβει και να αναγνωρίσει πληροφορίες και ερεθίσματα από τις αισθήσεις, να ασκήσει την προσοχή του, να μαθαίνει και να θυμάται, να επικοινωνεί, να επιλύει προβλήματα, να παίρνει αποφάσεις και να ελέγχει τα συναισθήματα. Η άνοια σταδιακά υποσκάπτει αυτές τις ικανότητες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stroke, οι συστάσεις συνοψίζονται στο πρόγραμμα "Life's Simple 7"

Τόσο ο εγκέφαλος όσο και η καρδιά χρειάζονται επαρκή κυκλοφορία αίματος, όμως σε πολλούς ανθρώπους οι αρτηρίες σταδιακά στενεύουν ή μπλοκάρονται, στο πλαίσιο της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και έμφραγμα. Επιπλέον προίόντος του χρόνου τα εγκεφαλικά κύτταρα γερνάνε και εμφανίζεται άνοια και πλήθος άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Οι επτά συμβουλές για καρδιαγγειακή υγεία, που βασίστηκαν στη μελέτη και στη συγκριτική αξιολόγηση 182 δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών, είναι οι εξής:

   - Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

   - Έλεγχος της χοληστερίνης

   - Έλεγχος του σακχάρου

   - Σωματική άσκηση

   - Υγιής διατροφή

   - Απώλεια περιττού βάρους

   - Διακοπή καπνίσματος

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου, προκαλώντας αγγειακή άνοια.