Ο επιστήμονας Dr Daniel Brown, που ειδικεύεται σε θέματα άσκησης και αθλητισμού, αξιολόγησε όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το τι βοηθά τους ανθρώπους να "ευδοκιμήσουν" και να ζουν καλά.

Για να πάει κάποιος μπροστά πρέπει να είναι αισιόδοξος, να πιστεύει κάπου, να έχει πνευματικές αναζητήσεις, να έχει κίνητρο, να προλαμβάνει καταστάσεις, να του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα, να είναι ευέλικτος, να προσαρμόζεται, να έχει κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον πρέπει να έχει ευκαιρίες, την υποστήριξη από την οικογένεια και από τους συναδέλφους του, ένα ήρεμο περιβάλλον, εμπιστοσύνη και υψηλό βαθμό αυτονομίας.

"Σε πολύ κόσμο θα άρεσε να τον περιγράφουν ως ένα άτομο που ακμάζει, αλλά η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ως τώρα να περιγράψει το νόημα του όρου ευδοκίμηση. Φαίνεται ότι πρόκειται για προσωπική εμπειρία, όταν το άτομο αισθάνεται ότι αναπτύσσεται, ότι γίνεται καλύτερος σε κάτι και ότι επιτυγχάνει" εξήγησε ο ερευνητής.

"Με πιο απλούς όρους η προσωπική ανάπτυξη είναι να αισθάνεται κάποιος καλά με τη ζωή του και να είναι καλός σε κάτι. Το να έχει κάποιος πνευματικές αναζητήσεις ή να πιστεύει στη θρησκεία του, είναι κάτι που η έρευνα έδειξε ότι βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση".