Ετοιμάζεστε να πέσετε για ύπνο, αλλά πρώτα προσπαθείτε να διώξετε τον σκύλο από την κρεβατοκάμαρα; Υποκύψτε καλύτερα στο παραπονεμένο του βλέμμα και ανεχτείτε το ροχαλητό του, αν θέλετε να κοιμηθείτε σαν πουλάκι, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Ύπνου της Mayo Clinic.

Κι αυτό γιατί ο ύπνος μαζί με τα κατοικίδια δημιουργεί αισθήματα άνεσης και ασφάλειας, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο καλά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Lois Krahn, είπε: "Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι, αν έχουν τα κατοικίδια ζώα στην κρεβατοκάμαρα, εκείνα θα τους ενοχλούν. Όμως διαπιστώσαμε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν, στην πραγματικότητα, άνεση και αίσθημα ασφάλειας, αφήνοντας τα ζώα να "θρονιαστούν" στο κρεβάτι τους".

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 υγιείς ενήλικες, των οποίων η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκε για διάστημα άνω των πέντε μηνών, έχοντας παρέα το αγαπημένο τους κατοικίδιο.

Τόσο οι εθελοντές όσο και τα σκυλιά τους φορούσαν ειδικούς αισθητήρες, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν τις συνήθειες ύπνου τους για επτά νύχτες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο ύπνος με τα σκυλιά βοήθησε μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα, ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου. Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος των ζώων κάτω από τα σκεπάσματα, γιατί τότε η ποιότητα του ύπνου σαφώς επηρεάζεται αρνητικά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, η σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων, γιατί πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τα κατοικίδιά τους στο κρεβάτι τους.

"Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι μακριά από τα κατοικίδια ζώα τους για μεγάλο μέρος της ημέρας. Έτσι θέλουν να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που περνάνε μαζί τους, όταν είναι στο σπίτι. Η... φιλοξενία πάνω στο κρεβάτι τη νύχτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό" κατέληξε η Dr Krahn.