Δεν λείπουν από κανένα σπίτι, ούτε από τα νοσοκομεία. Αλλά μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα 

Φαίνεται, όμως, ότι σχετίζονται με ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Ακόμη και αν η νοικοκυρά τα χρησιμοποιεί μόνο μία φορά την εβδομάδα, αυτό είναι αρκετό για να αυξήσει κατά 32% τις πιθανότητες να εμφανίσει ΧΑΠ - τη σοβαρή νόσο των πνευμόνων, από την οποία πάσχουν πολλοί καπνιστές και άνθρωποι που ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον, η οποία είναι θανατηφόρα.

Τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου και χλωρίνη συσχετίστηκαν με τη νόσο, όπως φάνηκε από τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας.

Η Dr Orianne Dumas, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: "Οι δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στα απολυμαντικά σε σχέση με τη ΧΑΠ δεν έχουν αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε, αν και δύο πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν ότι τα καθαριστικά προϊόντα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της επικίνδυνης ασθένειας.

Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τη διερεύνηση συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης".