Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, εάν η σύζυγός τους είναι παχύσαρκη, αλλά οι γυναίκες που ζουν με υπέρβαρους άνδρες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Όπως φάνηκε, οι συζύγοι ήταν 21% πιθανότερο να γίνουν διαβητικοί τύπου 2, κυρίως επειδή μοιράζονται τις κακές διατροφικές συνήθειες των γυναικών τους. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί δεν ισχύει και το αντίστροφο.

Είναι, ήδη, γνωστό ότι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη σοβαρή ασθένεια. Αλλά μέχρι τώρα, η επίδραση του φύλου στην παχυσαρκία των συζύγων ήταν ασαφής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αάρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον Dr Adam Hulman, μελέτησαν τη σχέση συζυγικού διαβήτη και παχυσαρκίας με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σε δείγμα 3.650 ανδρών και 3.478 γυναικών, ηλικίας 50 ετών και άνω. 

Την περίοδο 1998-2015, οι συμμετέχοντες ελέγχονταν ανά 2,5 χρόνια και η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 προέκυπτε από αυτό-αναφορές ή από κλινική εξέταση. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε πιθανούς παράγοντες, που ίσως επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το ατομικό επίπεδο παχυσαρκίας. 

Κατά τη διάρκεια των 11,5 ετών της μελέτης, το ποσοστό των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 ήταν 12,6 ανά 1.000 άτομα ετησίως, μεταξύ των ανδρών και 8,6 ανά 1.000 άτομα μεταξύ των γυναικών. 

Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν αν η εκδήλωση παχυσαρκίας με την πάροδο της ηλικίας διέφερε στους άνδρες με και χωρίς σύζυγο με διαβήτη τύπου 2, σε δείγμα 7.187 ανδρών και γυναικών.

Μετά τα 70 έτη σχεδόν όλοι παίρνουν βάρος, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω, όσοι ζούσαν με γυναίκα που είχε διαβήτη τύπου 2 είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας. 

"Η αναγνώριση του κοινού κινδύνου μεταξύ των συζύγων μπορεί να βελτιώσει τον εντοπισμό του διαβήτη και να παρακινήσει τα ζευγάρια να αυξήσουν τις προσπάθειες να τρώνε πιο υγιεινά και να έχουν μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα", εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

"Η παχυσαρκία ή ο διαβήτης τύπου 2 σε έναν σύζυγο μπορεί να χρησιμεύσει ως προτροπή για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη και τον έλεγχο του σωματικού βάρους στον άλλο σύζυγο. Ειδικότερα οι άνδρες των οποίων οι συζύγοι είναι παχύσαρκες, μπορούν να επωφεληθούν από τη στενότερη παρακολούθησή τους".