Η δύναμη της εικόνας και ο καθρέφτης επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νεαρά κορίτσια, που κάνουν το "ντεμπούτο" τους στα social media. Την ώρα που το cyber bullying ζει και βασιλεύει, τα πρότυπα ομορφιάς βάζουν σκληρούς κανόνες σε όσες απέχουν πολύ από αυτό που ορίζεται ως "τέλειο".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Western Ontario, το Instagram, το Twitter και το Facebook, που χρησιμοποιούνται από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, είναι γεμάτα από φωτογραφίες γυναικών που δείχνουν περήφανες τους κοιλιακούς τους, τα οπίσθιά τους και το στήθος τους, παίζοντάς τα όλα για όλα στη "μάχη" για τα like.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Martin Smith, που στο πλαίσιο της μελέτης μίλησε με τις οικογένειες και τους φίλους νεαρών γυναικών που είχαν αυτοκτονήσει, δήλωσε: "Το να απαιτεί κάποιος από τον εαυτό του να είναι και να φαίνεται τέλειος δεν είναι ποτέ υγιές και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση. Το 56% όσων είχαν αυτοκτονήσει, βίωνε μια «εξωτερική πίεση για να είναι τέλειο»".

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε, επίσης, 45 μελέτες για να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Personality.

Στην έρευνα συμμετείχαν 11.747 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 13 τομείς τελειότητας - αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος - που συνδέονται με σκέψεις αυτοκτονίας. Αυτές, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν ανησυχίες για τα λάθη, αμφιβολίες για τις ενέργειες, την κριτική των γονιών και τα προσωπικά κριτήρια καθενός εκάστου.

Κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις

Την ίδια ώρα μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry, εξέτασε 69.341 ενήλικες ηλικίας άνω των 21 ετών μέσω προσωπικών συνεντεύξεων για το αν έκαναν ποτέ σκέψεις απόπειρας αυτοκτονίας.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των νέων ενηλίκων ηλικίας από 21 έως 34 ετών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Μεταξύ των ατόμων άνω των 21 ετών, το ποσοστό απόπειρας αυτοκτονίας αυξήθηκε κατά 21,5%, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από το 2004 έως το 2013. Οι νέοι ενήλικες με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης φαίνεται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Οι θάνατοι από την αυτοκτονία είναι, επίσης, αυξημένοι, αλλά όχι τόσο δραματικά, όσο οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia πιστεύουν ότι η οικονομική αστάθεια και η ανεργία μπορεί να οπλίσουν το χέρι του εν δυνάμει αυτόχειρα.

Καμπανάκια για γονείς

Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν αν:

Πέσουν απότομα οι βαθμοί του παιδιού

Εκφράζει κατάθλιψη ή αυτοκτονικά συναισθήματα στα social media, στα μηνύματα στο κινητό, στα μέιλ του, ακόμη και στα emoji που επιλέγει

Αλλάζει διατροφικές συνήθειες

Χάνει το ενδιαφέρον του για το χόμπι του και για τα πράγματα που απολάμβανε

Μπλέκει σε καβγάδες

Αλλάζει συχνά διαθέσεις

Δεν έχει ενέργεια

Κάνει αυτοκτονικές σκέψεις 

Κάνει κατάχρηση ουσιών