Η συγκρότηση της επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, έχει καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, μελετάται τώρα ο μετασχηματισμός της Επιτροπής Θετικής Λίστας, αφού ήδη η επιτροπή αυτή προχωρεί στην αξιολόγηση των φαρμάκων νέας τεχνολογίας και έχει θέσει τα κριτήρια, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την προστιθέμενη αξία των νέων φαρμάκων, την αποτελεσματικότητά τους κλπ.

Παραμένει βέβαια η προοπτική της δημιουργίας του νέου φορέα ΗΤΑ, για τον οποίο "χρειάζονται να γίνουν δύο - τρία μεγάλα βήματα, που δεν είναι άλλα από τον χώρο, τον τρόπο και την οργάνωση", όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο νέος φορέας ή η νέα επιτροπή, δεν θα ασχολείται μόνο με την αξιολόγηση των φαρμάκων, αλλά το αντικείμενο επεκτείνεται και σε υλικά ορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, οδοντιατρικά, νέες διαγνωστικές μεθόδους, οπότε η αναζήτηση στρέφεται τώρα και σε ειδικούς για αυτές τις κατηγορίες προϊόντων του τομέα υγείας.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Υγείας που μπαίνουν στον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών μέσω του ΕΚΑΠΥ, του νέου φορέα που αντικαθιστά την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών, "τα οποία και αναγνωρίσθηκαν", όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το "αγκάθι" όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένει το δημοσιονομικό, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να επιχειρεί να πείσει τους δανειστές για τα πιεστικά όρια που έχουν τεθεί. Στα επιχειρήματα περιλαμβάνονται τα ασφυκτικά όρια δαπανών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και οι προσπάθειες να παραμείνουν εντός στόχων, πόσο μπορούν να αποδώσουν τα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να υπάρξει μείωση του άδικου - ομολογουμένως - clawback.
O υπουργός επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακή χρηματοδότηση, η πλήρης κάλυψη προκαλεί επιπλέον δαπάνες, όπως επίσης και οι προσπάθειες στελέχωσης του συστήματος υγείας αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των δημόσιων δομών.

Στην κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζεται η μετατροπή των συμβάσεων outsourcing για καθαριότητα κατ΄ αρχήν σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους, κίνηση που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική αφού επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις όπου έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, με αποκορύφωμα το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου η εξοικονόμηση έφτασε τις 530.000 το χρόνο. Αντίστοιχα, εξοικονομήσεις έχουν επιτευχθεί από τον ορολογικό έλεγχο του αίματος, τα φίλτρα τεχνητού νεφρού κλπ.