Σημαντικά ερευνητικά δεδομένα για τη διαχείριση και την πρόληψη της άνοιας - Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Eταιρεία Alzheimer Αθηνών. 

Όπως είπαν οι ειδικοί, κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος εμφανίζει άνοια, που στις μισές περιπτώσεις οφείλεται στο Αλτχάιμερ. Τα επτά στα δέκα άτομα (ποσοστό 74%), που φροντίζουν άτομα με Αλτσχάιμερ, είναι γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. 

Βέβαια, παρόλο που, πια, είναι πολλά τα περιστατικά με Αλτσχάιμερ, υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται να πουν ότι κάποιος από την οικογένειά τους πάσχει.

Η επιδημιολογική μελέτη HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet) έγινε για την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματά της πολύ σημαντικά, για τον σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής κατά 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Δεν αναγνωρίζεται η άνοια ως αναπηρία

Στη χώρα μας 1 στους 5 άνω των 70 ετών και 1 στους 3 άνω άνω των 85 ετών θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ - αυτή τη στιγμή ζουν εδώ 200.000 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη επιδόματα αναπηρίας, που ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Τα αρμόδια Υπουργεία είναι σε διαβούλευση για το αν πρέπει να θεωρούνται άτομα με αναπηρία οι ανοϊκοί ασθενείς - η πατρίδα μας δεν αναγνωρίζει την άνοια σε κανένα στάδιο ως αναπηρία. 

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.

Τα μέλη της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών είπαν χαρακτηριστικά ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια είναι ακριβή όσο ένας πόλεμος - στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος ξεπερνά το κόστος του πολέμου στο Ιράκ, ενώ στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 και 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Για να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο, χρειάζεται η συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες, όταν αυτοί είναι σε πρώιμο στάδιο. Όμως, δυστυχώς, στην Ελλάδα οι ασθενείς συνήθως φθάνουν στον γιατρό πολύ αργά. Έτσι ούτε τα υπάρχοντα φάρμακα δρουν, ούτε μπορούν να αξιοποιηθούν τα ανοσολογικά φάρμακα που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες στο εξωτερικό. 

Νέες δομές

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε τις ενέργειες του Υπουργείου αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια - Νόσο Αλτσχάιμερ

Οκ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 Μονάδες Φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 προγραμμάτων διασύνδεσης με τους ΟΤΑ. 

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, που είναι ο Σεπτέμβριος, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκδήλωση, με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, στην ενημέρωση και στην πρόληψη».