Η πολύ σημαντική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature και χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση. Την έκαναν ερευνητές του Francis Crick Institute και είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η επεξεργασία γονιδίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της γενετικής συμπεριφοράς των ανθρώπινων εμβρύων στις πρώτες, κιόλας, μέρες της ζωής τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Kathy Niakan, δήλωσε στο BBC: "Αυτή είναι η βασική έρευνα που μας παρέχει ένα θεμέλιο γνώσεων για την πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη. Με την εμβάθυνση της κατανόησης των πρώτων στιγμών της ζωής, θα μπορούμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην υπογονιμότητα".

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, από τα 100 γονιμοποιημένα ωάρια, λιγότερα από 50 γίνονται βλαστοκύστη (μια μικροσκοπική μπάλα 200 κυττάρων, που εμφανίζεται μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη και σηματοδοτεί ένα βασικό σημείο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη), 25 εμφυτεύονται στη μήτρα και μόλις 13 αναπτύσσονται πέραν των τριών μηνών.

Η κατανόηση του τι συμβαίνει, αφού ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους βελτίωσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή να εξηγήσει γιατί ορισμένες γυναίκες αποβάλλουν.

Τα έμβρυα τροποποιήθηκαν λίγο μετά τη γονιμοποίηση και αφέθηκαν να αναπτυχθούν για επτά ημέρες. Οι ερευνητές διερεύνησαν έναν από τους πιο εκπληκτικούς μετασχηματισμούς. Όλοι μας προκύψαμε από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο, που εξελίχθηκε σε ένα ανθρώπινο ον μέσω της εξελικτικής διαδικασίας. Τα πρώτα δειλά βήματα σε αυτό το μαγικό ταξίδι είναι τόσο κρίσιμα, όσο και ελάχιστα κατανοητά.

Αφαιρώντας ένα γονίδιο, που παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται OCT4, η ομάδα ανακάλυψε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη εγκυμοσύνη. Εκτός από τις δυνατότητές της για πιο επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση, η ανακάλυψη αλλάζει αυτά που ξέραμε για τις θεμελιώδεις αιτίες της στειρότητας και της αποβολής.

Περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια επηρεάζεται από προβλήματα γονιμότητας, ενώ οι γυναίκες κάτω των 35 ετών έχουν σήμερα μόνο 32,2% πιθανότητες να γεννήσουν μωρό μετά από τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα ποσοστά μειώνονται σε 27,7% για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 37 ετών και σε 20,8% για όσες είναι 38 και 39 ετών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης: "Ένας τρόπος για να μάθετε τι κάνει ένα γονίδιο στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, είναι να δείτε τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργεί. Τώρα έχουμε δείξει έναν αποτελεσματικό τρόπο να το κάνουμε αυτό και ελπίζουμε ότι άλλοι επιστήμονες θα το χρησιμοποιήσουν για να ανακαλύψουν τους ρόλους άλλων γονιδίων.

Εάν γνωρίζαμε τα βασικά γονίδια, που χρειάζονται τα έμβρυα για να αναπτυχθούν με επιτυχία, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις θεραπείες για την εξωσωματική γονιμοποίηση και να καταλάβουμε κάποιες αιτίες, στις οποίες οφείλεται η αποτυχία μιας εγκυμοσύνης".