Σε επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές αναλύουν την «πρόσφατη απειλητική εξέλιξη», που έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα του επικίνδυνου ιού στο φάρμακο αρτεμισινίνη.

Περίπου 212 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από ελονοσία κάθε χρόνο. Η νόσος προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και είναι ιδιαίτερα απειλητικό για τις ζωές των παιδιών.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής για την ελονοσία είναι η αρτεμισινίνη, σε συνδυασμό με πιπερακίνη. Αλλά καθώς η αρτεμισινίνη έχει γίνει λιγότερο αποτελεσματική, το παράσιτο έχει, πλέον, εξελιχθεί και αντιστέκεται και στην πιπερακίνη.
Υπάρχουν τώρα "ανησυχητικά ποσοστά αποτυχίας", αναφέρεται στην επιστολή. 

Η σούπερ ελονοσία εμφανίστηκε στην Καμπότζη, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί σε τμήματα της Ταϊλάνδης, του Λάος και έφτασε και στο νότιο Βιετνάμ.

Η ερευνητική ομάδα από τη Μονάδα Έρευνας της Τροπικής Ιατρικής της Οξφόρδης στην Μπανγκόκ δήλωσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να γίνει αθεράπευτη η ελονοσία.

Ο καθηγητής Arjen Dondorp, επικεφαλής της Μονάδας, δήλωσε στο BBC: "Πιστεύουμε ότι αποτελεί σοβαρή απειλή. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτό το στέλεχος εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή και φοβόμαστε ότι μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω και, τελικά, να το δούμε και στην Αφρική".

Οι υπάρχουσες θεραπείες αποτυγχάνουν σχεδόν κατά 60% σε ορισμένες περιοχές της Καμπότζης. Η αντίσταση στα φάρμακα θα είναι καταστροφική στην Αφρική, όπου συμβαίνει το 92% όλων των περιπτώσεων ελονοσίας, εκτιμά η διεθνής επιστημονική κοινότητα.