Το νέο αιματολογικό τεστ, με την ονομασία cMyC, αναμένεται να μπει στην καθ' ημέρα πράξη μέσα στην επόμενη πενταετία και να αντικαταστήσει το τωρινό τεστ τροπονίνης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ερευνητές του King's College of London στο επιστημονικό περιοδικό "Circulation".

Η νέα, ταχεία εξέταση δοκιμάστηκε σε περίπου 2.000 ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως σε νοσοκομεία με υποψία εμφράγματος, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του συγκριτικά με το υπάρχον τεστ, τόσο από ιατρικής εγκυρότητας, όσο και από οικονομικής πλευράς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με πόνο στο στήθος δεν παθαίνουν έμφραγμα, όπως, ίσως, πιστεύουν.

Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει προηγουμένως να κάνουν τεστ τροπονίνης μόλις φθάνουν στο νοσοκομείο, που πρέπει να επαναληφθεί μετά από τουλάχιστον τρεις ώρες.

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ανιχνεύει το νέο τεστ, αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό σε περίπτωση εμφράγματος, από ό,τι η πρωτεΐνη τροπονίνη. Έτσι οι γιατροί μπορούν, χάρη στο cMyC, να αποκλείσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σιγουριά την πιθανότητα εμφράγματος και να στείλουν τον άνθρωπο ξανά στο σπίτι του.

Το τεστ, που προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.