Την ώρα που η χώρα μας μετρά 196 κρούσματα ιλαράς, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία κάνει έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη τον τελευταίο μήνα έγιναν 100.000 εμβόλια και άλλες 100.000 είναι διαθέσιμα.

"Είναι μια ύπουλη ασθένεια η ιλαρά, που μεταδίδεται πριν ο ασθενής βγάλει το εξάνθημα. Έχει θανάτους, 2-3 παιδιά στα 1.000, ενώ ένα στα τρία παιδιά (ποσοστό 30%) εμφανίζει βαριές επιπλοκές.

Από διάρροιες, πνευμονία και ωτίτιδες, μέχρι εγκεφαλίτιδα, που μπορεί να εμφανιστεί μετά από 10-15 χρόνια", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο μητρικός θηλασμός δεν προστατεύει το μωρό από τη νόσο.

"Η μόνη περίπτωση, η οποία διασφαλίζει το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί και αν έχει νοσήσει. Με αυτούς τους τρόπους το αίμα της εγκύου, που πάει στο έμβρυο, είναι ασφαλές. Πάντως καλό είναι μια γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος, να κάνει το εμβόλιο της ιλαράς δυο μήνες πριν".

Μέσα σε μια εβδομάδα δηλώθηκαν 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικες και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας υπογράμμισε ότι, αν η ασθένεια επεκταθεί περαιτέρω, θα χάσουμε και παιδιά.

Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής έδωσε σκληρή απάντηση σε όσους υποστηρίζουν το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. "Οι ομοιοπαθητικοί έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. Ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στα εμβόλια σώζουμε εκατομμύρια ζωές τον χρόνο. Οι ομοιοπαθητικοί κάνουν εκβιαστική προπαγάνδα, είναι ανεγκέφαλοι... Έχει καταρρεύσει το "τείχος προστασίας"  και έχουμε επιδημική έξαρση".

Πάρα πολλοί ενήλικες είναι αθωράκιστοι, γιατί την περίοδο 1970-1980 γινόταν μόνο μία δόση του εμβολίου και ξεχνιόταν η δεύτερη. Επιπλέον, μια περίοδο δεν υπήρχαν εμβόλια ιλαράς στην Ελλάδα και οι αρμόδις υγειονομικές αρχές έφεραν εμβόλια από τη Μόσχα, τα οποία, όμως, είναι αμφίβολο εάν ήταν κατάλληλα και εάν είχαν συντηρηθεί σωστά.

"Όλα αυτά τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας", είπε ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Με βάση τα δεδομένα των ειδικών για τον πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει επάρκεια 100.000 εμβολίων ιλαράς για τον πληθυσμό, προκαλεί, επίσης, ερωτήματα για τη μέριμνα των αρμοδίων να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων. Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών και των διαθέσιμων εμβολίων ιλαράς: η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία εκτιμά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι χρειάζονται εμβολιασμό για την ιλαρά τουλάχιστον 350.000 παιδιά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, και η ποσότητα των εμβολίων είναι μόλις 100.000! 

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν την τελευταία εβδομάδα καταγγείλλει επανειλημμένως ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων. Εχθές ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγόρευσε την εξαγωγή εμβολίων, προκειμένου να περιορίσει τη "μαύρη τρύπα".

Οι ειδικοί συνιστούν:

.Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός από τις εγκύους και τους ανοσοκατεσταλμένους. 

.Να γίνει η δεύτερη, αναμνηστική, όπως λέγεται, δόση, για όσους δεν την έχουν κάνει ή δεν ξέρουν αν έχουν εμβολιαστεί ως παιδιά, πάλι εκτός από τις εγκύους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

.Για τα βρέφη να γίνει η πρώτη δόση στους 12 μήνες - αντί στους 16 - και μετά από τρεις μήνες να χορηγηθεί η δεύτερη δόση.

.Οι γονείς να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των παιδιάτρων σχετικά με τα εμβόλια.