Στα Δικαστήρια για έντοκη διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, σκέφτονται να στραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην παραγραφούν οι οφειλές του Οργανισμού.

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που χρονολογούνται από το 2010 παραμένουν στα συρτάρια του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, χωρίς να δρομολογείται η διαδικασία εξόφλησής τους, βάσει απόφασης (ΦΕΚ 2195/Β/27-6-2017) του Υπουργείου Οικονομικών, που προέβλεψε την παράταση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. 

Η διοικητική αδυναμία εκκαθάρισής τους 7 χρόνια μετά, αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο πολιτικής και διοικητικής αυθαιρεσίας, εν όψει των μνημονιακών απαιτήσεων και των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης από τους θεσμούς. 

Η Ένωση, διερωτάται εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας όσον αφορά την αποτύπωση της αληθινής εικόνας της πορείας απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βαίνει με εξαιρετικά νωχελικούς ρυθμούς και επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι ακόμη στην αρχική αφετηρία, με εξαιρετικά αργό βηματισμό. 

Υπογραμμίζει, ότι κινδυνεύουν με παραγραφή έως το τέλος του έτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπολειπόμενου 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων που εκκρεμούν από το 2012. 

Μάλιστα σημειώνει πως προκύπτει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το 10% του 2013 που ελέγχθηκε και εκκαθαρίστηκε από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με δαπάνη πληρωμένη από τους παρόχους, το οποίο δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ ακόμη, 4 χρόνια μετά. Το 10% του 2014 και 2015 επίσης παραμένουν στα αζήτητα.

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ζητά τα επίσημα στοιχεία ισολογισμού και απολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2012-2015 με το ερωτηματικό για το εάν υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς για την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών του. 

Ως παρωδία, αντιμετωπίζεται η απαίτηση του Οργανισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εσπευσμένο συμψηφισμό χωρίς να γνωστοποιούνται οι επίσημες υποβληθείσες δαπάνες ανά κωδικό από το 2012 και μετά, δίχως γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού του clawback, των ποσών που απορρίφθηκαν κατά την εκκαθάριση και που αφαιρούνται από το clawback και rebate, λόγω αναδιανομής των πόρων. 

Αναζητείται επίσης ο τρόπος υπολογισμού του rebate/clawback κατά το έτος 2014, όταν επιβλήθηκε δια νόμου, ατομικό πλαφόν στις εργαστηριακές δαπάνες και ιατρικές πράξεις ανά εργαστηριακή μονάδα ΠΦΥ. Είναι πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην αντιμετώπιση των "παρόχων" από τον Οργανισμό.

Καταλήγοντας, η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι "λαμβάνοντας υπόψιν το βαρύ ιστορικό των άδικων, λεόντειων και μονομερών ενεργειών του Οργανισμού, γνωστοποιούμε ότι εάν δεν δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του Οκτωβρίου, λόγω του ότι μας βαραίνουν όλες οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις (ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, φορολογία) προς το κράτος, θα προβούμε σε δικαστική έντοκη διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, διατηρώντας πάσα επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων μας".