Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης για το Αλτσχάιμερ σήμερα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναζητεί νέα στοιχεία, τα οποία στο μέλλον μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη της εν λόγω νευροεκφυλιστικής νόσου.

Το Αλτχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας και πλήττει περισσότερα από 46,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι Έλληνες νευρολόγοι, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανακούφιση των πασχόντων, επισημαίνουν την τεράστια σημασία της σωστής αντιμετώπισης εκ μέρους των οικείων των ασθενών. Όπως εξηγούν, χρειάζεται περίσσια υπομονή, στοργή και τρυφερότητα, ώστε οι ασθενείς - άτομα της τρίτης ηλικίας, ως επί το πλείστον - να αισθανθούν ασφάλεια και να μην πληγωθούν.

Πίσω στην Αμερικανική έρευνα τώρα, οι τρεις μορφές Αλτσχάιμερ είναι οι εξής:

- Φλεγμονώδης: Σε αυτή τη μορφή είναι αυξημένοι δείκτες, όπως τα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης και η αναλογία αλβουμίνης (λευκωματίνη) σφαιρίνης στον ορό του αίματος.

- Μη φλεγμονώδης: Στην οποία δεν παρουσιάζουν αύξηση οι παραπάνω δείκτες, υπάρχουν, όμως, άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

- Φλοιώδης: Η συγκεκριμένη πλήττει σχετικά νέους ανθρώπους και παρουσιάζει εξάπλωση σε μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου απ' ό,τι οι δύο άλλες μορφές Αλτσχάιμερ. Τυπικά δεν συνοδεύεται από απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο, αλλά εκδηλώνεται με διαταραχές της ομιλίας. Πλήττει συχνά άτομα, που δεν διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα γονίδια, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και συνδέεται με τη σημαντική έλλειψη ψευδαργύρου.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είχε διάρκεια δύο έτη και βασίστηκε στη μελέτη 50 ανθρώπων, δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Aging.

Κάθε 68 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται και μια νέα περίπτωση νόσου Alzheimer παγκοσμίως. Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εντός του 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν συνολικά πάνω από 9,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας.Οι άνθρωποι με άνοια αναμένεται να φτάσουν τα 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και τα 131,5 έως το 2050. 

Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ανοϊκοί ασθενείς και στην Ελλάδα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που αφορούν στη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα φτάσει τις 354.000 ως το 2050. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Πρόληψης Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής ενημερωτικής εκστρατείας είναι "μην με ξεχνάς".