Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Ουλμ, όπου διεξήχθη η μελέτη, δήλωσε ότι, παρότι πολλοί πάσχοντες από έμφραγμα φοβούνται ότι το σεξ μπορεί να τους προκαλέσει νέο επεισόδιο, η μία μελέτη μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι αυτό δεν είναι πιθανότερο να συμβεί απ’ ό,τι με το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή με την ανάβαση μιας σκάλας.

«Βάσει των ευρημάτων μας, φαίνεται απίθανο η σεξουαλική δραστηριότητα να μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου», γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Οι Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 536 ανδρών και γυναικών που είχαν πάθει έμφραγμα, καταγράφοντας κάθε φυσική δραστηριότητα που έκαναν καθώς και την συσχέτιση που αυτή είχε με το πρώτο έμφραγμα και με τυχόν νέα καρδιαγγειακά συμβάμματα την επόμενη 10ετία. Όπως διαπιστώθηκε, μόνο τέσσερις από τους ασθενείς έκαναν σεξ την ώρα πριν από το έμφραγμά τους. Αντίθετα το 80% δεν είχε κάνει σεξ τουλάχιστον τις τελευταίες 24 ώρες πριν αρρωστήσει.

Στην επόμενη δεκαετία καταγράφηκαν 100 νέα εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά και στην ανάκτηση της ερωτικής ζωής.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί Καρδιολογίας συνιστούν στους ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα να ανακτήσουν την ερωτική τους ζωή μόλις αισθανθούν καλά - κάτι που συνήθως συμβαίνει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά το έμφραγμαΩστόσο, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) αναφέρουν ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, διότι υπάρχουν ασθενείς που μπορούν να κάνουν με ασφάλεια σεξ, ακόμα και μία εβδομάδα μετά το έμφραγμα.