Η στυτική δυσλειτουργία και η χαμηλή λίμπιντο είναι συχνά προβλήματα στους άνδρες μετά τα πρώτα -ήντα, που βλέπουν με απογοήτευση το... τρένο του σεξ να απομακρύνεται.

Όμως οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν λύσεις και τρόποι να απογειωθεί η ερωτική ζωή, αρκεί να γίνει το πρώτο βήμα. Να πάνε στον ειδικό γιατρό. Όπως λέει η ψυχολόγος Dana Brendza, PsyD, είναι μάλλον απίθανο ο γιατρός να ξεκινήσει πρώτος την κουβέντα, οπότε πρέπει οι άνδρες να αφήσουν τη ντροπή στην άκρη και να ζητήσουν βοήθεια.

Τα tips που προτείνουν οι ειδικοί της Clevelant Clinic είναι τα εξής:

1. Μην αποκλείετε τα φάρμακα. Τα χάπια Viagra®, Levitra® και Cialis® είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία και μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά. Ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να τα συνταγογραφήσει, όπως και ο ουρολόγος.

2. Παρακολουθείτε την περίμετρο της μέσης σας. Η υπέρταση και η υψηλή "κακή" χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσουν αγγειακά προβλήματα, που με τη σειρά τους οδηγούν σε προβλήματα στύσης. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής κάνοντας άσκηση και διατηρώντας, όσο γίνεται, ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η αποφυγή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και των καρδιαγγεαικών προβλημάτων μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των προβλημάτων στύσης - ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την εμφάνισή τους.

3. Κάντε καρδιολογικό έλεγχο, όταν χρειάζεται. Τι κι αν ήδη έχετε διαβήτη ή υπέρταση; Τα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί ακόμη να είναι αποτελεσματικά, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει την καρδιά σας.

"Είναι πολύ σημαντικό, πριν από τη χορήγηση αυτών των χαπιών, οι γιατροί να βεβαιωθούν ότι η καρδιακή λειτουργία είναι καλή", λέει η Dr Brendza. Ο λόγος: Τα προβλήματα στύσης μπορεί να κρύβουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

4. Μην υποθέτετε ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη. Καποιοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι πάρα πολλοί άντρες παίρνουν αγωγή για χαμηλή τεστοστερόνη. Όμως η μειωμένη ερωτική επιθυμία  μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. Όταν υπάρχουν προβλήματα στύσης, ο έλεγχος της τεστοστερόνης θα μπορούσε να βοηθήσει.

"Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να διερευνήσει γιατί έχετε χαμηλή τεστοστερόνη και να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε", λέει η ειδικός ψυχολόγος.

5. Μην απορρίπτετε τη συμβουλευτική. Τα σεξουαλικά ζητήματα, όπως η χαμηλή λίμπιντο και η στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να έχουν συναισθηματικό υπόβαθρο, οπότε η συμβουλευτική με κάποιον ειδικό ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει.

"Είναι σημαντικό να εξετάσετε το ενδεχόμενο ένα ψυχολογικό ζήτημα να ευθύνεται για τα σεξουαλικά σας προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι χρήσιμη", εξηγεί η Dr Brendza.

6. Μιλήστε με τη σύντροφό σας. Είναι σύνηθες τα ζευγάρια να μην τα βρίσκουν πάντα στο κρεβάτι. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να μιλούν ειλικρινά για το τι είναι σημαντικό για αυτούς σεξουαλικά και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου και οι δύο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να επικεντρωθούν περισσότερο στην οικειότητα σε μια σεξουαλική σχέση, ενώ οι άνδρες μπορεί να τείνουν να επικεντρωθούν περισσότερο στο στυτικό κομμάτι της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ρωτήστε τη σύντροφό σας τι θέλει και πείτε της τι θέλετε κι εσείς.

7. Αφιερώστε χρόνο στο σεξ. Όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, το στρες και οι πιέσεις της καθημερινότητας μπορεί να μπλοκάρουν τη σεξουαλική λειτουργία. Η Dr Brendza υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τα ζευγάρια και την καλή σεξουαλική ζωή το να αφιερώνουν χρόνο, ώστε να καλλιεργούν τη σχέση και να προωθούν τη συνεχή οικειότητα.