Με νοσηλευτικό προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).
 
Την απεργία, υποστηρίζει και η ΠΟΕΔΗΝ, με απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
 
Οι νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΝΕ στις 10 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα συνεχίσουν με πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
 
Η ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ, καταγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο τίτλος των πτυχιούχων νοσηλευτών υποβαθμίζεται και εξισώνεται με αυτά των Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βοηθών. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
Βάζει τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών στον ίδιο ενιαίο κλάδο με τους πτυχιούχους Νοσηλευτές Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Βάζει τις Μαίες στον νοσηλευτικό κλάδο, και τους επιτρέπει πλέον, να γίνονται προϊστάμενες στα νοσηλευτικά τμήματα και στις διευθύνσεις Ν.Υ.
Για να περάσουν τα παραπάνω, η ΕΝΕ, το επαγγελματικό επιμελητήριο καταστρέφεται, με αντιδημοκρατική παρέμβαση στις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ.
 
Εξίσωση νοσηλευτών - "μπέρδεμα" με τις μαίες
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φωτογραφικό» και τόνισε ότι έχει αναστατώσει νοσηλευτές, μαίες και πολιτικά κόμματα. Τα μέλη της ΕΝΕ σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες, εξασφάλισαν υποστήριξη από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και την κατανόηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΝΕ, το εν λόγω νομοσχέδιο, έκτασης 3 μόλις σελίδων, κατατέθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους –νοσηλευτές και μαίες- και:
Ακυρώνει τις προκηρυχθείσες από 18 Σεπτεμβρίου εκλογές της ΕΝΕ με όλα τα θεσμικά, οικονομικά και ηθικά επακόλουθα που αυτό έχει, γεγονός που αποτελεί ωμή παρέμβαση στην δημοκρατική λειτουργία συλλογικού οργάνου. 
Εξισώνει τους νοσηλευτές ΠΕ- ΤΕ με τους βοηθούς νοσηλευτών.
Δημιουργεί ενιαίο, ανομοιογενή κλάδο νοσηλευτικής με νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών και μαίες και μάλιστα προβλέπει ότι οι τελευταίες είναι δυνατόν να γίνονται προϊσταμένες σε τμήματα άσχετα του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ υποχρεώνοντας την να δημιουργήσει 74 παραρτήματα με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ -μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων- και μειώνοντας στα 20 ευρώ την ετήσια συμμετοχή των μελών της χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη από το ΥΥΚΑ.
Βάζει πρωτοφανή περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ μόνο στην ΕΝΕ και όχι σε άλλο εποπτευόμενο όργανο  ΝΠΔΔ του υπουργείου. 
Δεν παρέχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στους βοηθούς νοσηλευτών καθώς ούτε μισθολογικά τους εξισώσει, ούτε και στο καθηκοντολόγιο. 
Πυροδοτεί «εμφυλίους» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν αντιληφθεί τον εμπαιγμό τους.
 
Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις
 
«Καλούμε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο Μουσείο όλα τα μέλη της ΕΝΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
 
Ενώ ο κ. Άρης  Δάγλας, γενικός γραμματέας  της ΕΝΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συμπλήρωσε: «Σε κανένα άλλο ΝΠΔΔ δεν έχει επιχειρηθεί τέτοια αντιδημοκρατική, βίαιη παρέμβαση που ακυρώνει μάλιστα τις εκλογές του». Και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία της 6ης Οκτωβρίου που προκήρυξε η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και στη συγκέντρωση στο Μουσείο.
 
Τέλος, ο νομικός σύμβουλος της ΕΝΕ, κ. Αλέξιος Παραράς αναλύοντας τα …παράδοξα του νομοσχεδίου αναφέρθηκε πολλές φορές στην αντίθεση με την Αρχή Ισότητας, στην αντισυνταγματικότητα αλλά και στην έλλειψη εξουσιοδοτικής διάταξης για να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κλάδος με ανομοιογενή επαγγέλματα. Μάλιστα καταλήγοντας, τόνισε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος.