Στην αγορά δεν υπάρχει κάτι ανάλογο κι έτσι η νεαρή φοιτήτρια Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου σχεδίασε μια καινοτόμα εφαρμογή, που μπορεί - με χαμηλό κόστος - να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ατόμων, που στερούνται ομιλίας. Εμπνεύστηκε από μία 17χρονη κοπέλα, τη Στέλλα, που πάσχει από τετραπληγία. Η μοναδική κίνηση που ο εγκέφαλος του κοριτσιού μπορεί να ελέγξει είναι αυτή του δεξιού ποδιού της, ενώ πρόκειται για μια κοπέλα νοητικά υγιή, με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη. Η δασκάλα της είχε ανακαλύψει ότι η Στέλλα έμαθε να διαβάζει μόνη της και πίστευε ότι είχε πιθανότητες εξέλιξης με την κατάλληλη τεχνολογική υποστήριξη.

«Μου άρεσε πολύ η ιδέα να σχεδιάσω μια τέτοια εφαρμογή, γιατί πιστεύω ότι ένας μηχανικός πρέπει να δίνει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και να ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες» δήλωσε η Ελληνίδα εφευρέτης. «Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω ενός laptop ή tablet και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε ατόμου. Στην περίπτωση της Στέλλας, που είναι η πρώτη που δοκίμασε την καινοτόμα εφαρμογή, ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο εκείνη χειρίζεται με το πόδι, λειτουργεί ως ποντίκι και της δίνει πρόσβαση στα εικονίδια της εφαρμογής, μέσω του αυτόματου κυκλικού σκαναρίσματος των εκάστοτε επιλογών. Τα εικονίδια καλύπτουν λεκτικά μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, φυσικών αναγκών, επιθυμιών, όπως «διψάω», «πεινάω», «πονάει το κεφάλι μου», «θέλω να μείνω μόνη μου» ή «να φορέσω αυτό». Παρότι εμείς τα θεωρούμε δεδομένα όλα αυτά, αποτελούν αξία ανεκτίμητη για κάποια άτομα» επισημαίνει η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με σκοπό να δώσει σε άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τον κόσμο και να εξελιχθούν πνευματικά διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας βίντεο, ακούγοντας μουσική και βλέποντας φωτογραφίες, όλα αυτά αυτόνομα, πατώντας απλώς ένα κουμπί, χωρίς να έχουν ανάγκη τη βοήθεια συνοδού. Η ιδέα βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου, ενώ η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, η οποία συνεχίζει, πλέον, τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, αναζητεί τρόπους για να αξιοποιηθεί η ιδέα της εμπορικά.