«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αυτή η έκκληση για δράση υποστηρίζεται από την έρευνα, ακόμη και σε όσους πάσχουν από ρευματικό ή μυοσκελετικό νόσημα, όπου η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης. 

Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν, μειώνοντας την ποιότητα ζωής και  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα, εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα. Παρόλα αυτά, η γνώση της μεγάλης σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση είναι περιορισμένη στο ευρύ κοινό, στους ρευματοπαθείς αλλά και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας. Για παράδειγμα η ινομυαλγία παραμένει αδιάγνωστη στα 3 από τα 4 άτομα που πάσχουν και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη.

Το δύσκολο κομμάτι της διαχείρισης της νόσου

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200, τόνισε ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, ρευματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.

Προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά όπως η οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά όπως η οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα  όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα περιοδικά εμπύρετα σύνδρομα. Τα νοσήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών προσβάλλουν εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί, ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες κ.ά.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα). 

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να  βοηθήσουν τον ασθενή να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής:

•    Να μην αποκλειστεί  από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει το ρευματικό νόσημα

•    Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές  εξετάσεις και σημειώσεις του γιατρού του

•    Να προετοιμάζεται πριν από την επίσκεψη στον γιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση

•    Να γνωρίζει τον λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο

•    Να ζητάει πληροφορίες από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους,  για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή για τις ανεπιθύμητες δράσεις

•    Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και για τις νέες εγκεκριμένες θεραπείες

•    Να μην καπνίζει και, κυρίως, 

•    Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχάς θα πρέπει να διαχειριστεί το ρευματικό νόσημα, ακόμα και εάν έχει δίπλα του  αρωγούς μέλη της οικογένειάς του και τον γιατρό του.