Επανάσταση στο πολλαπλούν μυέλωμα φέρνουν οι νέες θεραπείες, παρατείνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Πρόκειται για μια μορφή ανίατου αιματολογικού καρκίνου, που, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, έγινε με τα χρόνια χρόνια νόσος και με δυνατότητα εξάλειψης των υποτροπών, δηλαδή των φάσεων έξαρσης των συμπτωμάτων.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου ο Δρ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος, καθηγητής αιματολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής θεραπευτικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και ο Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας ΕΚΠΑ, θεραπευτική κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, στο νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η σοβαρή ασθένεια οφείλεται στην αύξηση των πλασματοκυττάρων του μυελού των οστών.

Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από τα οστά και από τους νεφρούς και συχνά συνδυάζεται με αναιμία. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 39.000 άνθρωποι με τη νόσο, με διάμεση ηλικία διάγνωσης τα 65-70 έτη και καταγράφονται 24.000 θάνατοι. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 ασθενείς - διαγιγνώσκονται τουλάχιστον 600 νέα περιστατικά τον χρόνο.

Τα καλά νέα είναι ότι, πλέον, στη χώρα μας ενισχύεται η θεραπευτική φαρέτρα των ειδικών για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η ουσία λεναλιδομίδη, με την από του στόματος χορήγηση, έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πρώτη και θεραπεία συντήρησης για αυτούς τους ασθενείς.

Η μονοθεραπεία με λεναλιδομίδη ως θεραπεία συντήρησης μετά τη μεταμόσχευση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου.

Η επέκταση της ένδειξης έρχεται ως συνέχεια της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο. Η άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου έχει επικαιροποιηθεί και συμπεριλαμβάνει τη νέα αυτή ένδειξη, η οποία προστίθεται στις υφιστάμενες ενδείξεις για το πολλαπλούν μυέλωμα ως συνδυαστική θεραπεία, είτε για ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση και είναι νεοδιαγνωσθέντες, είτε για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» βρίσκεται μια απο τις καλύτερες μονάδες για το πολλαπούν μυέλωμα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς με δύο ιατρικές εξετάσεις, μία για τον μυελό των οστών και μία συμπληρωματική μπορεί να ανιχνευθεί εκείνο το ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να διακόψουν την θεραπεία, έχοντας μονίμως τη νόσο σε ύφεση (μη διαγνωσμένη υπολειπόμενη νοσος).

«Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο πολλαπλούν μυέλωμα την τελευταία εικοσαετία είναι πολύ σημαντικές και έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών. Παρά το γεγονός αυτό πολλοί ασθενείς υποτροπιάζουν μετά την επίτευξη της αρχικής ύφεσης. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που να παρατείνουν την πρώτη ύφεση όσο γίνεται περισσότερο.

Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών δείχνουν πως η λεναλιδομίδη, ως θεραπεία συντήρησης μετά τη μεταμόσχευση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής, να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση, με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας» κατέληξαν οι καθηγητές αιματολογίας.