Μόλις εχθές γράφαμε ότι ως το 2025 θα έχουμε 480.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα Ελληνόπουλα, αλλά τα σημερινά νέα, από τη μελέτη που δημοσίευσε το Lancet, δίνουν τη χαριστική βολή.

Τι κι αν ειδικοί φωνάζουν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και αυριανών ενηλίκων από τα παραπανίσια κιλά... Τι κι αν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν μαθητές "φυλακισμένοι" σε ένα άρρωστο σώμα, που δεν χωράνε στα ρούχα τους και πέφτουν θύματα bullying στο σχολείο, ξεσηκώνοντας "κύματα" κοροϊδίας από τα άλλα παιδιά...

Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (ηλικίας από 5 έως 19 ετών) παγκοσμίως έχει δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College London και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%). Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 100 ερευνητές - ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει σε επιδημολιογική μελέτη - οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 200 χώρες και αξιολόγησαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και πώς έχει αλλάξει το σκηνικό της παχυσαρκίας παγκοσμίως από το 1975 έως το 2016.

Όπως εκτιμούν, το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 124 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά, ενώ άλλα 213 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.

Οι ενήλικες παχύσαρκοι αυξήθηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια το 1975 (69 εκατομμύρια γυναίκες και 31 εκατομμύρια άνδρες) σε 671 εκατομμύρια το 2016 (390 εκατομμύρια γυναίκες και 281 εκατομμύρια άνδρες). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι.

To Tμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αυτή την έρευνα μέσω των στοιχείων που έδωσε από την Μελέτη GRECO. Ο επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της μελέτης, καθηγητής διατροφής του ανθρώπου, Αντώνης Ζαμπέλας, δήλωσε: "Η παιδική παχυσαρκία είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως.

Στη χώρα μας υπάρχει, πλέον, ένας ικανοποιητικός αριθμός αξιόπιστων μελετών, που διερεύνησε και εξακολουθεί να διερευνά το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, όπως η Μελέτη GRECO, που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλη τη χώρα σε παιδιά δημοτικού σχολείου. Λόγω του ότι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή αυξάνεται με την παρουσία παιδικής παχυσαρκίας, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα σε επίπεδο χώρας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που είναι, πλέον, πρόβλημα δημόσιας υγείας".

Ανησυχητικά δεδομένα εκπέμπουν SOS

Ο συγγραφέας του άρθρου στο Lancet και καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College London, Majid Ezzati, δήλωσε: "Κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες , τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους έχουν εκτοξευτεί παγκοσμίως, και συνεχίζουν να αυξάνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τελευταία, τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν σταθεροποιηθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά παραμένουν απαράδεκτα υψηλά.

Οι ανησυχητικές αυτές τάσεις αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του μάρκετινγκ και των πολιτικών τροφίμων παγκοσμίως, με τις υγιεινές και υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές να είναι πολύ ακριβές για αδύναμες οικονομικά οικογένειες και κοινότητες. Οι τάσεις αυτές προμηνύουν μία γενιά παιδιών και εφήβων, που θα μεγαλώνουν ως παχύσαρκα άτομα με κακή κατάσταση θρέψης.

Χρειαζόμαστε τρόπους για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των υγιεινών και θρεπτικών τροφών στο σπίτι και στο σχολείο, ιδιαιτέρως για οικονομικά αδύναμες οικογένειες και κοινότητες, καθώς και κανονισμούς και σχετική φορολογία για να προστατεύσουμε τα παιδιά από το μη υγιεινό φαγητό". 

Το 1975 υπήρχαν περίπου πέντε εκατομμύρια παχύσαρκα κορίτσια και έξι εκατομμύρια αγόρια παγκοσμίως, ενώ το 2016 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 50 και 74 εκατομμύρια αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 1975-2016, τα παχύσαρκα αγόρια και έφηβοι αυξήθηκαν από 0,9% σε 7,8% του πληθυσμού, ενώ τα κορίτσια από 0,7% σε 5,6%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτιμάται ότι, με αυτόν τον ρυθμό αύξησής τους, έως το 2022 τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι για πρώτη φορά θα ξεπεράσουν τα ελλιποβαρή.

Το 2016 υπήρχαν 117 εκατομμύρια ελλιποβαρή αγόρια και 75 εκατομμύρια ελλιποβαρή κορίτσια. Τα περισσότερα ελλιποβαρή παιδιά ζουν σε Αιθιοπία, Νίγηρα, Σενεγάλη, Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και Καμπότζη.

Η θέση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας

Η φετινή εκστρατεία του World Obesity Federation επέλεξε το σύνθημα: «Αντιμετώπισε την παχυσαρκία τώρα, για να αποφύγεις τις επιπτώσεις της αργότερα».

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας συμμετέχει σε αυτή τη δράση αφύπνισης της Ελληνικής Πολιτείας και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρίζοντας το αδιαμφισβήτητο. Ότι, δηλαδή, η παχυσαρκία στη χώρα μας μετρά υψηλά ποσοστά σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, και ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα σε παιδιά και εφήβους και ότι αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων που θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια.

Η έκρηξη των επιπτώσεων στην υγεία των Ελλήνων πολιτών θα επιφέρει τεράστια προβλήματα σε ατομικό επίπεδο αλλά, κυρίως, σε κοινωνικό επίπεδο, αφού οι δαπάνες υγείας θα εκτοξευτούν, σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες φαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης των παχύσαρκων. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξημένες συντάξεις αναπηρίας, που θα συνεπάγονται οι σημαντικές επιπλοκές της παχυσαρκίας, όπως και τα χαμένα ημερομίσθια και οι πρόωροι θάνατοι.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και οι επιστήμονες που την απαρτίζουν θέτουν τη γνώση και την εμπειρία τους στη διάθεση κάθε πολιτειακού, επιστημονικού και κοινωνικού φορέα, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος υγείας της εποχής μας, που ονομάζεται παχυσαρκία.