Μια λαμπρή καλλιτεχνική παρουσία που λάμπει στη σκηνή και μας έχει συνηθίσει να μιλά από καρδιάς σε έναν αλλιώτικο ρόλο.

Η κα Κάτια Δανδουλάκη ήταν επίσημη προσκεκλημένη στη συνέντευξη τύπου του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) και μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, σπάζοντας το ταμπού που επιβάλλει "σιωπή" για θέματα υγείας και δη από δημόσια πρόσωπα.

"Χάρηκα πολύ όταν ο καρδιολόγος μου, ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, μου ζήτησε να μοιραστώ την περιπέτειά μου με το κοινό, για να αφυπνίσουμε συνειδήσεις" είπε η κοσμαγάπητη καλλιτέχνης χαμογελώντας.

"Ανάρρωνα από μια βαριά υπερκόπωση και επειδή είμαι γενικά άνθρωπος που πάω αμέσως στον γιατρό, όταν δεν αισθάνομαι καλά, κάλεσα αμέσως γιατρό στο σπίτι. Μου είπε ότι αυτό που είχα νιώσει ως ταχυπαλμία έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω και να πάω στο νοσοκομείο. Δεν έχασα ούτε λεπτό και πήγα στο Ερρίκος Ντυνάν", θυμάται.

Αν και όταν έφτασε στο νοσοκομείο ο καρδιακός παλμός της είχε επανέλθει στο φυσιολογικό, η ιατρική ομάδα υπό τον Γεώργιο Ανδρικόπουλο, καρδιολόγο του Α' Καρδιολογικού Τμήματος/Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης αποφάσισε την εισαγωγή της και την υποβολή της σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. 

Μετά την αξιολόγηση όλων των ευρημάτων διαπιστώθηκε ότι έπασχε από κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και συστήθηκε η λήψη αντιπηκτικής αγωγής.

"Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να μιλάμε για θέματα υγείας", είπε η κα Δανδουλάκη, η οποία έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι είχε πάθει και κατάθλιψη.

"Κανένας δεν πρέπει να αμελεί τη θρόμβωση. Πρέπει να ενημερώνεται και να ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι γιατροί. Αυτό που έσωσε εμένα ήταν ακριβώς αυτό, ότι έλαβα εγκαίρως την σωστή ιατρική φροντίδα και έκανα όλα όσα μου είπαν οι γιατροί.

Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την υγεία μας. Γιατί η πρόληψη και η θεραπεία δεν είναι μόνο στα χέρια των γιατρών. Πρέπει κι εμείς να βάλουμε το χέρι μας. Πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό με την πρώτη ενόχληση. Είμαστε κι εμείς μικροί Θεοί του εαυτού μας". 

Τα στοιχεία για τη θρόμβωση

Η θρόμβωση είναι ο Νο1 "δολοφόνος" στην Ελλάδα, καθώς ευθύνεται για 50.000 θανάτους τον χρόνο.

Την ίδια ώρα έχουμε 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο - τα διπλάσια από όσα θα έπρεπε - και 20.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου. Στα ανησυχητικά στοιχεία προστίθενται και 300.000 Έλληνες με κολπική μαρμαρυγή, αλλά και 1 στους 4 ανθρώπους που πεθαίνει από θρόμβωση διεθνώς.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στη συνέντευξη τύπου, ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο, η θρόμβωση είναι ύπουλη και μπορεί να "χτυπήσει", εκτός από τους υπερτασικούς, τον καθένα άνω των 40 ετών, υπέρβαρους, άτομα σε ακινησία εξαιτίας γύψου ή επέμβασης, γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ή ορμονοθεραπεία, εγκύους, άτομα με ύψος άνω του 1.90 ή κάτω του 1.60. 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, μόλις το  7% των ατόμων σε όλο τον κόσμο ανησυχεί για τη θρόμβωση και για τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν.

H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για τον λόγο αυτό στη χώρα μας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας 16 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο.

Υπάρχουν, πάντως, και καλά νέα. Η νόσος προλαμβάνεται. Η αντιμετώπιση της υπέρτασης, της δισλιπιδαιμίας, του καπνίσματος και του σακχαρώδους διαβήτη θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τους θανάτους εξαιτίας της στη χώρα μας, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές.

Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα, είναι παράγοντες "κλειδί" για την αποφυγή της νόσου.