Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, αναμένεται να έχουν σήμερα εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των συμψηφισμών των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με το οφειλόμενο clawback από πλευράς κλινικών.

Το θέμα ταλαιπωρεί τόσο τον κλάδο - λόγω καθυστερήσεων πληρωμών  και συνακόλουθα έλλειψης ρευστότητας - όσο και το υπουργείο Υγείας - λόγω τρίτης αξιολόγησης, αφού η τρόικα επιμένει στην άμεση είσπραξη του clawback.

Αγκάθι όμως στο θέμα των συμψηφισμών είναι η ύπαρξη οφειλών από τα έτη 2012 και 2013, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ δεν ... αγγίζει, αν και είναι γνωστές οι εκκρεμότητες και οι οφειλές, και προωθείται η διευθέτηση των οφειλών μόνο για τα έτη 2014 και 2015, γεγονός που θα αυξήσει τις υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, φέρνοντας παράλληλα και τους προβλεπόμενους ... κλυδωνισμούς.

Οι συμψηφισμοί φαίνεται πως έχουν "κολλήσει" στο ένα τρίτο των κλινικών οι οποίες έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής να υπογράψουν τη σχετική αίτηση συμψηφισμού, η οποία περιλαμβάνει και παραίτηση από οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις, μελλοντικά.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν προσφύγει μόνο διεκδικώντας τα οφειλόμενα, αλλά έχουν προχωρήσει και σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομιμότητα ή όχι του clawback. Έτσι, πιθανή παραίτηση από δικαστικές διεκδικήσεις τους οδηγεί να χαθεί η υπόθεση, πριν κάν εκδικαστεί.

Στη σημερινή συνάντηση, κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι εισηγμένες κλινικές, καθώς οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επηρεάζει την εικόνα των επιχειρήσεων στους μετόχους τους.

Ταυτόχρονα όμως, ο αναπληρωτής υπουργός έχει να αντιμετωπίσει και το "τελεσίγραφο" της τρόικας για διευθέτηση του θέματος του clawback των κλινικών, τουλάχιστον ως το τέλος Νοεμβρίου.

Στη βάση αυτή, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε χθες τη διαδικασία προσέγγισης των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων συμψηφισμού, προκειμένου να φανεί κατ΄ αρχήν ότι κάτι κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και επί της ουσίας να προχωρήσει το θέμα, αφού ο τομέας της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνει περί τους 6.000 παρόχους υπηρεσιών υγείας.