Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προσέφυγαν εκπρόσωποι ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών με καταγγελία τους για την πολιτική τιμών και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με υποχρεωτικές επιστροφές - clawback -υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Παράγοντες της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επεσήμαιναν πως η ενέργεια αυτή έγινε παράλληλα με την προσφυγή προς το ΣτΕ για το ίδιο θέμα, επειδή εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών για τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγικές εταιρίες, το 2016 οι πωλήσεις τους για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη συρρικνώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το 2015. Εντούτοις, το clawback που κλήθηκαν να πληρώσουν ήταν αυξημένο κατά 37%! 

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά, οι υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται οι ελληνικές φαρμακευτικές να καταβάλλουν, πλησιάζουν το 35% της τιμής των φαρμάκων τους και στην ουσία αποτελούν έμμεσο μηχανισμό περαιτέρω απομείωσης της τιμής τους, πέραν των τακτικών μειώσεων που υφίστανται δύο φορές το χρόνο.

Τιμές

Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις τιμές: Το υπουργείο επιβάλλει δύο φορές το χρόνο μειώσεις τιμών στα φάρμακα, με τρόπο άνισο και καταχρηστικό, που πλήττει καίρια την ελληνική παραγωγή. Μόνο για την τριετία 2015 – 2017 οι τιμές των οικονομικών ελληνικών γενοσήμων μειώθηκαν κατά 31,9% όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των ακριβών εισαγόμενων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%. 
Ειδικά  για το 2017 οι τιμές των ελληνικών γενοσήμων υπέστησαν "κούρεμα" 4,8 φορές μεγαλύτερο των νέων εισαγόμενων (8,2% έναντι 1,7%). 
Η μονομερής πίεση των ελληνικών γενοσήμων είναι προφανής, και δημιουργεί ερωτηματικά και από το γεγονός ότι οι τιμές τους κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα (τα περισσότερα ελληνικά φάρμακα διατίθενται μεταξύ 1 και 3 ευρώ, δέκα και είκοσι φορές φτηνότερα από αντίστοιχα νέα εισαγόμενα) και συμβάλουν στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 20%, με το 80% να ανήκει στις ακριβές εισαγωγές.

Clawback

Σε ότι αφορά το clawback: Οι υποχρεωτικές επιστροφές πόρων από τη φαρμακοβιομηχανία προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού της αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) είναι μία πατέντα που - σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία- επιχειρεί να καλύψει την αδράνεια του κράτους στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Ό,τι δεν μπορεί να  πράξει για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών το δημόσιο το χρεώνει στις επιχειρήσεις και ισοφαρίζει τις δαπάνες που του ξεφεύγουν με πέναλτι που επιβάλλει στη φαρμακοβιομηχανία επί δικαίων και αδίκων» υποστηρίζουν πηγές της αγοράς. 

Και σε αυτή την περίπτωση το μάρμαρο πληρώνουν άδικα και δυσανάλογα οι ελληνικές επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο καλύπτοντας υπερβάσεις του προϋπολογισμού του για τις οποίες δεν ευθύνονται τα φάρμακά που παράγουν, αλλά εισαγωγές ιδιαίτερου και υψηλού κόστους…
 «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου» λένε οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκου και τονίζουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε όσο μακριά χρειαστεί, για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά και τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των εργαζόμενων στο φάρμακο».

ΠΗΓΗ: iefimerida