Νέο σύστημα εφημεριών στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών και ειδικών νοσοκομείων της Αττικής, εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, στις ήδη υπάρχουσες ελάχιστες δομές, με το εξαντλημένο και ψυχικά καταρρακωμένο προσωπικό να ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του.

Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής (ΣΥΝΟΨΙΝΟ - ΕΣΥ Ν. Αττικής), τονίζοντας ότι το υπουργείο για μια ακόμη φορά εφαρμόζει διαδικασίες άμεσα συνδεόμενες με τους νοσηλευτές, χωρίς να λάβει υπόψιν τη γνώμη τους, θέτοντας έτσι σοβαρά ζητήματα εκτίμησης και σεβασμού τους, ως υπαλλήλων που ουσιαστικά στηρίζουν το ΕΣΥ.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ότι αναζητά προσχηματικά τη γνώμη του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του προέδρου της Ιατρικής Αθηνών, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τους διευθυντές των Ψυχιατρικών κλινικών.

Υπογράμμισε όμως, ότι όταν τίθεται θέμα περαιτέρω επιβάρυνσης του ήδη κατάφωρα επιβαρυμένου ανθρώπινου δυναμικού, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για πειραματισμούς.

Ο ΣΥΝΟΨΙΝΟ κάλεσε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του για την επαρκή στελέχωση με προσωπικό όλων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, την ανάπτυξη των απαιτουμένων δομών στην επαρχία και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε επιτέλους κάποια στιγμή, ο ασθενής να νοσηλεύεται στον τόπο κατοικίας του, με ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να μην χρειάζεται να διασχίσει όλη τη χώρα, για να καταλήξει νοσηλευόμενος σε ένα ράντζο στο Δαφνί ή το Δρομοκαϊτειο.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μεταβατικό σύστημα εφημερίας, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, ούτε κάν αγγίζει το επίπεδο απόπειρας επίλυσης των προβλημάτων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά αντίθετα, αποπροσανατολίζει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά και αισθάνονται αδύναμοι να ανταπεξέλθουν.