Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τα συμπτώματα του καταρράκτη, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον οφθαλμίατρό τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διόρθωσης της όρασης. 

Ο καταρράκτης εμφανίζεται, όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στον φακό του ματιού, προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όραση. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Όμως μπορεί να εμφανιστεί, επίσης, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Όπως είπαν οι ειδικοί, χρειάζεται προσοχή στον ήλιο, αλλά και στη χρήση οθόνης, καθώς και τα δύο ενοχοποιούνται για εμφάνιση καταρράκτη δέκα χρόνια νωρίτερα από το σύνηθες - παλιά η πάθηση εμφανιζόταν σε ασθενείς 74 ετών, πλέον μετατοπίζεται προς τα κάτω. 

Έγκαιρα η επέμβαση

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περίπου 50.000 επεμβάσεις. Να σημειωθεί ότι οι χειρουργοί οφθαλμίατροι τονίζουν ότι, όσο καθυστερεί κάποιος την επέμβαση καταρράκτη, τόσο δυσκολεύει το χειρουργείο.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικά: «Ο καταρράκτης είναι μία από τις αιτίες απώλειας της όρασης και προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Σημαντική, ωστόσο, αύξηση παρουσιάζεται κατά τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών. Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο, που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη των ενδοφακών τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχουμε, πλέον, τη δυνατότητα στους ασθενείς μας, όχι μόνο να διατηρήσουν την όρασή τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν».

Οι καλύτεροι ενδοφακοί είναι οι πολυεστιακοί κι εκείνοι που διορθώνουν και τον αστιγματισμό. Βέβαια, όπως ειπώθηκε στην ίδια συνέντευξη τύπου, στα δημόσια νοσοκομεία τοποθετούνται οι απλοί ενδοφακοί, λόγω χαμηλότερου κόστους.

Έρευνα που έγινε για την εκστρατεία έδειξε οτι το 80% των ανθρώπων δεν είναι ενημερωμένο για τον καταρράκτη και για τα συμπτώματά του και το 39% δεν ξέρει ότι με την επέμβαση διορθώνονται κι άλλα προβλήματα.

Ο γενικός διευθυντής της Alcon Ελλάδος & Βουλγαρίας, Δρ. Khalid El-Gendy δήλωσε: «Η Alcon έχει συνεχή παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερα από 30 χρόνια, με κύρια αποστολή να ανακαλύπτει καινοτόμους τρόπους για τη βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Με την εκστρατεία αυτή συνεχίζουμε το έργο μας, να ενισχύουμε την εκπαίδευση των ασθενών, σε συνεργασία με την οφθαλμολογική κοινότητα και να βελτιώνουμε την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών. Ο διάλογος των ασθενών με τον χειρουργό οφθαλμίατρο επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη και την επιλογή της κατάλληλης εξατομικευμένης αντιμετώπισης.

Οι ασθενείς με καταρράκτη «έχουν τόσα ακόμα να δουν» και για εμάς, αποτελεί προτεραιότητα να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους».