Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, που δεν γνωρίζει σύνορα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμαΚάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκόσμια ένα οστεοπορωτικό κάταγμα με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο.

Η οστεοπόρωση αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί μείωση της αντοχής τους, με αποτέλεσμα ένα γλίστρημα  στο έδαφος, ένα σήκωμα βάρους ή ακόμη και μία απότομη κίνηση, να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή και σε θάνατο. Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο κάταγμα στο ισχίο, με την θνητότητα μέσα στα 2 επόμενα  χρόνια  να αγγίζει το 30%.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την οστεοπόρωση. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ατόμων ούτε γνωρίζουν ότι πάσχουν, ούτε λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση. Μόνο 10% των ασθενών, που έχουν υποστεί, ήδη, ένα κάταγμα - σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ένα επόμενο, λαμβάνει αγωγή για οστεοπόρωση.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου για κάταγμα δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Βασικοί στόχοι της ενημερωτικής καμπάνιας είναι:

προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου στο μέλλον ενός ατόμου εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

καλύτερη κατανόηση της σχέσης οστεοπόρωσης - κατάγματος που αποτελεί βασική αιτία ανικανότητας και θανάτου στους ηλικιωμένους

ενημέρωση των ατόμων  για τους παράγοντες κινδύνου κατάγματος και  η ενθάρρυνση των ατόμων με υψηλό κίνδυνο να υποβληθούν σε έλεγχο και θεραπεία, εάν απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους και την λειτουργικότητά τους. Στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν, ήδη, υποστεί ένα κάταγμα.

προώθηση της κατάλληλης διατροφής για την σκελετική υγεία και της άσκησης στην ανάπτυξη, αλλά και σε όλες τις ηλικίες

αντιμετώπιση του  διαγνωστικού και θεραπευτικού «κενού» από τους επαγγελματίες υγείας και τις υγειονομικές αρχές, με πληρέστερο εντοπισμό και θεραπεία του πληθυσμού υψηλού κινδύνου,

οργάνωση και η διασύνδεση των υπηρεσιών καταγμάτων «Fracture Liaison Services», με στόχο την μείωση των τεράστιων ατομικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καταγμάτων ευθραυστότητας. 

Στη Ρόδο, 20-22 Οκτωβρίου, γίνεται το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (EEMMO). 

Στις 22 του μήνα θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», με θέμα «Μην αφήσεις την Οστεοπόρωση  να θρυμματίσει το μέλλον σου. Ενημερώσου-Πρόλαβε».

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου στις 11.00 πμ στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.