Η εφηβεία είναι μια περίοδος που επηρεάζει ποικιλοτρόπως τα παιδιά, που ακροβατούν μεταξύ παιδικής και νεανικής ηλικίας, χωρίς πάντα να έχουν τις απαντήσεις που χρειάζονται και κάνοντας πράγματα μόνο και μόνο για να δουν τα όριά τους. Κάποιες φορές, όμως, η συμπεριφορά τους κάνει κακό στους εφήβους, μιας και η ψυχολογική τους κατάσταση μπορεί να τα οδηγήσει μέχρι την αυτοκτονία.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Nav Kapur, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, έδειξε ότι ο αυτοτραυματισμός στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μια μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τους νέους έως 25 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας από 10 έως 19 ετών, με βάση στοιχεία από 647 παθολόγους και γενικούς γιατρούς. 

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι περίπου τριπλάσιο στα κορίτσια (37,4 ανά 100.000) από ό,τι στα αγόρια (12,3 στα 100.000) και, μάλιστα, στην ηλικία των 13 έως 16 ετών έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% στα κορίτσια μεταξύ 2011-2014 (φθάνοντας τα 77 περιστατικά αυτοτραυματισμού ανά 100.000). Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυτοτραυματισμού από τον ίδιο έφηβο είναι, επίσης, συχνότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, που έχουν αυτοτραυματισθεί στο παρελθόν, είναι εννιά φορές πιθανότερο να πεθάνουν στο μέλλον από μη φυσική αιτία. Είναι π.χ. 17 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από αυτοκτονία και 34 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, αποδίδουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των κοριτσιών πιθανώς στο ότι η πρώιμη εφηβεία και ορμονική-σεξουαλική δραστηριότητά τους, σε σχέση με τα αγόρια, τους προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία. Συν το γεγονός ότι «σήμερα οι έφηβοι ζουν σε πιο στρεσογόνες εποχές» και ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης των νέων στα ψηφιακά μέσα «αυτή η υπερβολική δυνατότητα διασύνδεσης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες».

Από την άλλη, ένα κορίτσι είναι πιθανότερο από ό,τι ένα αγόρι να μιλήσει στο γιατρό για τον αυτοτραυματισμό του, πράγμα που αυξάνει το ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών στις έφηβες, ενώ υποτιμά το αντίστοιχο ποσοστό στα συνομήλικα αγόρια.

"Γνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις μπορεί να βοηθήσουν.

Υπάρχει, επίσης, ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, που να περιλαμβάνει τις οικογένειες, τα σχολεία και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και τον εθελοντικό τομέα για την ενίσχυση της ασφάλειας μεταξύ αυτών των προβληματικών νέων και για τη διασφάλιση της μελλοντικής τους ψυχικής υγείας και ευημερίας", επεσήμανε ο συγγραφέας της μελέτης.