Σε απίστευτη κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εξελίσσεται το θέμα της χολέρας στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου, που διαπιστώθηκε από το εργαστήριο του νοσοκομείου.
 
Το υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ στηρίζονται στην τυπική διαδικασία που προβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να προέρχεται από το ΚΕΔΥ και τηρούν στάση αναμονής μέχρι αύριο Παρασκευή που αναμένονται τα αποτελέσματα, σαν να παραγνωρίζουν το αρχικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου του νοσοκομείου, που οδήγησε σε σφράγισμα του υπογείου.
 
Μάλιστα με κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης έκαναν λόγο για πολιτική αλητεία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και τρομοκράτηση του πληθυσμού. 
 
Συγκεκριμένα δήλωσαν τα παρακάτω:
 
"Αυτή η ιστορία με τη "χολέρα" στο Έλενα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η πολιτική αλητεία, η χυδαιότητα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η τρομοκράτηση του πληθυσμού, η δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα αντιμετωπιστούν δραστικά, με κάθε νόμιμο τρόπο.
Το υπουργείο υγείας είναι υποχρεωμένο πλέον, να προστατεύσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του δημοσίου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του".
 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί
 
Από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως έχει πληροφορηθεί ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» έχουν καταγγελθεί εγγράφως στη διοίκηση και την τεχνική υπηρεσία από το σωματείο από εξαμήνου.
 
Σημειώνοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν σταλεί, επισημαίνει πως "αυτό που για εμάς έχει την κυριότερη σημασία, είναι ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να μεριμνούν για συντηρήσεις μηχανημάτων – αποχετευτικών συστημάτων σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες και να λύνουν άμεσα τα θέματα αυτά τα οποία μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα". 
 
Επισημαίνει ότι η τεχνική υπηρεσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ελαχιστότατη, λόγω έλλειψης προσωπικού, και ότι το θέμα των λιμναζόντων υδάτων δεν είναι το μόνο για το οποίο έχει κάνει παρέμβαση το σωματείο και τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.
 
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σημείωσε χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε ότι γίνονται μικρά έργα επισκευών σε διάφορους χώρους τα οποία όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά αθροιστικά κοστίζουν περισσότερο από μία μελετημένη σοβαρή επισκευή.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίζει η χρηματοδότηση για την υγεία να είναι τέτοια ώστε να λύνονται όλα αυτά τα προβλήματα και όχι κάθε χρόνο να μειώνονται τα κονδύλια για τα νοσοκομεία. 
Επιτέλους προτεραιότητα στη χώρα μας θα πρέπει να είναι για όλους μας η υγεία".
 
Οι εργαζόμενοι
 
Από τη πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, οι καταγγελίες συνεχίστηκαν και σήμερα, επισημαίνοντας ότι όλο το Νοσοκομείο στάζει.
Παραμένουν τα σκουριασμένα κλιματιστικά και χρησιμοποιούνται για θέρμανση το χειμώνα, καθ’ ότι το Νοσοκομείο δεν διαθέτει καλοριφέρ στους θαλάμους ασθενών. 
Η κακή κτιριακή κατάσταση του νοσοκομείου δεν βελτιώνεται λόγω οικονομικής δυσπραγίας, με αποτέλεσμα από χαλασμένες πρίζες να μένουν γυμνά καλώδια. Την ίδια ώρα, που οι τοίχοι τρέχουν νερά και τα οποία μαζεύουν κάθε πρωί με κουβάδες οι καθαρίστριες.
 
Λόγω της αναμονής των αποτελεσμάτων από το ΚΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται:
  1. Στην περίπτωση που τα νέα δείγματα που ελήφθησαν και απεστάλησαν στο ΚΕΔΥ είναι αρνητικά, ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι στα δείγματα της 5ης Οκτωβρίου δεν υπήρχε το βακτήριο της χολέρας; 
  2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου του δείγματος της 5ης Οκτωβρίου στα οποία ανιχνεύτηκε το βακτήριο της χολέρας εκδόθηκαν 13/10/2017 και ενημερώθηκε περί αυτού η Διοίκηση. Ποια είναι τα μέτρα που έλαβε η Διοίκηση από 13 έως 18 Οκτωβρίου που αποκαλύφθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ το ζήτημα;
  3. Γιατί το σφράγισμα του υπογείου έγινε μόλις χθες μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.
  4. Τι μέτρα έλαβε η Διοίκηση μεταξύ 13-18 Οκτωβρίου για να αποφύγει την μετάδοση του βακτηρίου
  5. Το έγγραφο της Επόπτριας Δημόσιας Υγείας γιατί δεν κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τον χώρο που ελήφθησαν τα δείγματα;
  6. Αφού αμφισβητούνται τα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού, γιατί μόλις χθες ελήφθησαν νέα δείγματα για να αποσταλούν στο ΚΕΔΥ και όχι άμεσα 13/10 με την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων;