Νέο πρόγραμμα καθημερινής εφημερίας των ψυχιατρικών δομών στο λεκανοπέδιο Αττικής αποφασίσθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των ειδικών νοσοκομείων Δρομοκαϊτειο και Δαφνί.

Το νέο σύστημα τίθεται άμεσα σε ισχύ, με την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και σύμφωνα με αυτή, το πρόγραμμα εφημεριών είναι μεταβατικό, μέχρι την συγκρότηση των Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.). 

Σύμφωνα με την απόφαση, στις εφημερίες εντάσσονται όλα τα ψυχιατρικά τμήματα και οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (Αιγινήτειο και Αττικόν), τα οποία οργανώνονται σε τρεις ομάδες. Τα νοσοκομεία της κάθε ομάδας, εφημερεύουν μια φορά την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες τέσσερις μέρες καλύπτονται από τα ειδικά νοσοκομεία, από δύο ημέρες το καθένα.

Οι εφημερίες όλων των μονάδων πραγματοποιούνται σε εικοσιτετράωρη βάση, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το πρωί της επομένης. 

Τις ημέρες εφημερίας των Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, κάθε Νοσοκομείο από κάθε Ομάδα Εφημερίας θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες γεωγραφικές - διοικητικές περιοχές και τις ημέρες εφημερίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, συγκεκριμένα ψυχιατρικά τμήματα του Ψ.Ν.Α. «Δαφνί» και του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο», θα εξυπηρετούν συγκεκριμένες γεωγραφικές-διοικητικές περιοχές, με στόχο κάθε γεωγραφική-διοικητική περιοχή να εξυπηρετείται καθημερινά από τουλάχιστον ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού, Πανεπιστημιακού ή Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. 

Αρμόδιο για το συντονισμό της διαχείρισης των ακούσιων προσελεύσεων (εισαγγελικών παραγγελιών) στα εφημερεύοντα ψυχιατρικά τμήματα και κλινικές των Γενικών, Ψυχιατρικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων είναι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.).

Τις τρεις ομάδες εφημερίας αποτελούν τα εξής νοσοκομεία:

Α΄ ΟΜΑΔΑ: 
1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» 
2. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» 
3. Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».
 
Β’ ΟΜΑΔΑ:
1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» - Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική Οργανική Μονάδα έδρας «Ο Ευαγγελισμός» 
2. Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ» Οργανική Μονάδα έδρας «Σισμανόγλειο» 
3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Γ’ ΟΜΑΔΑ 
1. Αιγινήτειο Νοσοκομείο 
2. Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» - Πατησίων Οργανική Μονάδα έδρας «Κωνσταντοπούλειο Ν. Ιωνίας» 
3. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» -  Γενικό  Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» Οργανική Μονάδα έδρας Νίκαια «Άγιος Παντελεήμων»


Γεωγραφική κατανομή

Τα ψυχιατρικά τμήματα και οι ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών, των Ψυχιατρικών και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων εξυπηρετούν ασθενείς από συγκεκριμένες γεωγραφικές – διοικητικές περιοχές.

Δυτική Αττική - νησιά
Αναλυτικά οι ασθενείς από τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Ρέντη, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φυλής, Ιλίου, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων καλύπτονται από τα νοσοκομεία:

«Αττικόν», ΠΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και «Αγία Βαρβάρα»,  «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το 1ο και 9ο Τμήμα Εισαγωγών του Ψ.Ν.Α. Δαφνί και τα τμήματα «Ελλήνων Αμερικής» και «Ευεργετών» του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο. 

Βόρεια Αττική
Οι ασθενείς από τους δήμους Αχαρνών, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Ν. Ηρακλείου, Μαραθώνα, Ωρωπού, Διονύσου, Πεντέλης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας, Αρτέμιδας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και τα δημοτικά διαμερίσματα 4, 5 και 6 του Δήμου Αθηναίων, καλύπτονται από τα νοσοκομεία:
Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» - Πατησίων, «Σισμανόγλειο», ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», το 5ο και  8ο Τμήμα Εισαγωγών του Ψ.Ν.Α. Δαφνί  και τα τμήματα «Σύγγρειο» και «Τάρση» του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο. 

Ανατολική και νότια Αττική

Οι ασθενείς από τους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Κρωπίας και Μαρκόπουλου και το 1ο, 2ο, 3ο και 7ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, καλύπτονται από τα νοσοκομεία:

Αιγινήτειο, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, το 2ο, 3ο, 4ο, 6ο και 10ο Τμήμα του Ψ.Ν.Α. Δαφνί και τα τμήματα  «Αγ. Μαρκέλλα» και «Κουντουριώτειο» του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο.