Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Amber D’Souza, εξήγησαν ότι οι άνδρες που καπνίζουν και έχουν πέντε ή παραπάνω συντρόφους, με τις οποίες κάνουν στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου, λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου μπορεί να εμφανιστεί στο 0,7% των ανδρών και στο 0,2% των γυναικών. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τις γυναίκες, για τους μη καπνιστές και για όσους είχαν λιγότερες από πέντε συντρόφους, με τις οποίες έκαναν στοματικό σεξ στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ και ότι όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος και όσο αυξάνεται ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα λοίμωξης με καρκινογόνο HPV.

Ο ιός HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων κεφαλής τραχήλου, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορά στους άνδρες.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικα στελέχη του HPV, αλλά μόνο λίγα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (επίσης της μήτρας, του πρωκτού και του πέους). Οι περισσότεροι καρκίνοι του φάρυγγα (άνω του 90%) προκαλούνται από τον HPV 16.