Η περιβαλλοντική ρύπανση επιβαρύνει συνολικά την υγεία του ανθρώπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Philip Landrigan, της Ιατρικής Σχολής Icahn του Mount Sinai της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το BBC και το ΑΠΕ, εκτιμούν ότι το κόστος της περιβαλλοντικής ρύπανσης (σε όρους απώλειας ευημερίας) φθάνει τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυτή με την μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς συνδέεται με τα δύο τρίτα των θανάτων από ρύπανση (περίπου 6,5 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2015). Ακολουθεί σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων (1,8 εκατομμύρια θάνατοι), ενώ η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.

Σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η μελέτη δείχνει ότι το 8% των θανάτων, δηλαδή τουλάχιστον 1 στους 12, κάθε χρόνο, σχετίζεται με τη ρύπανση.

Από τις περίπου 122.000 θανάτους του 2015, κατά προσέγγιση οι 9.800 συνδέονται με τη περιβαλλοντική ρύπανση. Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας (ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους).